U Avganistanu ostalo još oko 100 državljana Severne Makedonije: SAD i evropske zemlje evakuišu osoblje ambasada u Kabulu

0
Foto Beta/(AP Photo/Rahmat Gul)

(Beta-AP) – SAD i evropske zemlje evakuišu svoje ambasade u Kabulu dok su talibani ušli u predgradje glavnog grada i, kako tvrde čekaju mirnu predaju vlasti.

Američki zvaničnik je rekao da se američke diplomate vojnim helikopterima prebacuju na aerodrom u Kabulu, gde će zadržati što je duže moguće s obzirom na bezbednosne uslove.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije potvrdilo je da osoblje iz svoje ambasade prevozi na aerodrom.

Korijera dela sera navodi se da će biti akvakuisano oko 50 italijanskih i 30 avganistanskih službenika sa članovima porodica.

Italijanski ministar odbrane rekao je da je 228 Avganistanaca i njihovih porodica već prebačeno u Italiju, nazivajući to “moralnom dužnošću” da zaštiti one koji su radili sa Italijom i koji će se suočiti sa odmazdom talibana.

Italijanska agencija “LaPresse” javila je da će avion sa osobljem italijanske ambasade krenuti iz Kabula večeras.

Nemačka šalje vojne transportne avione u Kabul kako bi evakuisli zaposlene u ponedeljak.

Nemačka novinska agencija dpa ​​javila je da će avakuisati i lokalno avganistansko osoblja koje radi za nemačku ambasadu.

Britanski mediji prenose da će ambasador Velike Britanije u Avganistanu biti prebačen avionom iz zemlje do ponedeljka uveče zbog straha da bi talibani mogli uskoro da zauzmu aerodrom.

Forin ofis je nameravao da ambasador i još nekoliko članova osoblja ostanu na aerodromu sa drugim medjunarodnim diplomatama, ali Sandej telegraf je preneo je njihov odlazak pomeren. Forin ofis je odbio komentar.

Prošle nedelje je britansko ministarstvo odbrane reklo da je 600 britanskih vojnika rasporedjno u Kabul kako bi pomogli u evakuaciji oko 3.000 britanskih državljana i oko 2.000 Avganistanaca koji su saradjivali sa britanskim snagama.

U Avganistanu ostalo još oko 100 državljana Severne Makedonije 

U Avganistanu se još nalazi oko 100 gradjanja Severne Makedonije i za sada se svi nalaze na bezbednim lokacijama, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju.

Kako se navodi, prema poslednjim informacijama koje je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije dobilo od kompanija koje su angažovalale makedonske državljane oni se ne suočavaju sa poteškoćama i te firme imaju rezervisane sopostvene letove za evakuaciju radnika, od kojih je deo već prebačen u neku od susednih zemlja i njihov transfer kući nije sporan.  

Ministarstvu spoljnih poslova dodaje, da im se u prethodna 24 sata javilo nekoliko gradjana koji imaju rodbinu ili prijatelje u Avganistanu a interesovali su se za stanje u toj zemlju i aktivnosti samog ministarstva, ali niko nije zatražio pomoć za njihovo izvlačenje.

Diplomatska mreža Severne Makedonije je juče dobila uputstvo da stupi u kontakakt sa ministarstvima spoljnih poslova u zemljama koje pokrivaju, a danas su, ističe se, “neke prijateljske zemlje izrazile spremnost da kod eventualnh organizovanih letova za evakuaciju budu na raspolaganju i za gradjane Severne Makedonije”.  

Pet državljana BiH se nalazi u Kabulu

Pet državljana Bosne i Hercegovine, koji su trenutno u Avganistanu, javilo se ambasadi BiH u Pakistanu zbog eventualne pomoći oko evakuacije.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, koja pokriva i Avganistan, Sakib Forić je rekao da se ti bh. državljani trenutno nalaze na sigurnoj lokaciji.

“Četiri osobe rade za jednu britansku kompaniju, dok je jedna zaposlena u Norveškoj deminerskoj organizaciji (NPA). Svi se trenutno nalaze u neposrednoj blizini Medjunarodnog aerodrom u Kabulu, gde su smešteni u hotel u sklopu aerodroma”, rekao je za Forić za sarajevski portal Klix.

Naveo je da svi oni imaju rezervisane civilne letove, ali da postoji plan evakuacije u slučaju da se ti letovi ne realizuju.

“Zbog situacije na terenu postoji mogućnost da se ti letovi ne realizuju i, ako se to desi, oni će iz Kabula otići zajedno sa osobljem ambasada koje se nalaze u glavnom gradu Avganistana”, istakao je Forić.

Dodao je da bi svi trebalo da budu evakuisani do četvrtka.

Forić je još kazao da trenutno ne postoji apsolutno nikakva opasnost za državljane BiH i da je situacija pod kontrolom.

“Sami talibani nemaju nameru vojnim putem zauzimati grad, već se čeka mirni prenos vlasti čime će se njihova vladavina zaokružiti”, kazao je ambasador Forić.