U Austriji se uvodi zatvaranje za nevakcinisane: “Stroga pravila. Nivo vakcinisanosti je sramotno nizak…”

0
EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg najavio je stroge mere za nevakcinisane građane koje će stupiti na snagu od sutra, javljaju austrijski mediji.

“Moramo da podignemo nivo vakcinisanosti, trenutno je na sramotno niskom nivou”, rekao je Šalenberg na konferenciji za štampu.

U Austriji će, tako, od ponedeljka važiti karantin za nevakcinisane osobe. Odluku su doneli savezni kancelar Šalenberg i šefovi vlada saveznih država.

“Mere su neophodne da bi se sprečio kolaps medicinske zaštite“, obrazložile su vlasti svoju odluku.

Zatvaranje za dve pokrajine, Gornju Austriju i Salcburg, najavljeno je u petak, ali odluka se proširuje na celu zemlju.

Otprilike 65% stanovništva u potpunosti je vakcinisano protiv Covid-19, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi, piše Gardijan.

Mediji navode da će oni koji nisu primili vakcinu, niti su preležali bolest, moći da napuštaju domove samo u određenim slučajevima.

Biće im dozvoljeno i da se viđaju sa drugim ljudima, ali samo na otvorenom.

Dom će smeti da napuste da bi otišli do lekara ili u apoteku i ukoliko brinu o nekoj nemoćnoj osobi. Ili ako idu u kupovinu.

Nevakcinisani mogu, kako je navedeno, da izlaze iz kuće i radi posete crkvi, ali i odlaska u školu ili na fakultet.

Nevakcinisani neće moći da idu u restorane, barove, diskoteke, na koncerte, u bioskop…

Nova mera važi za sve nevakcinisane građane starije od 12 godina, tako da pogađa i decu koja su u dobu za vakcinaciju, a to još nisu učinila.

Oni koji su primili samo jednu dozu vakcine, moraće do druge doze da se redovno testiraju kako bi bili isključena iz ovih mera.

U Austriji je u subotu zabeleženo 13.152 novih slučajeva zaraze.