Od leta 2020. godine, u Americi će biti nezakonito prodati cigarete bilo kome ko je mlađi od 21 godine, piše Tajm. Prethodni savezni zakon Sjedinjenih Država, koji je važio od dvedesetih godina, podrazumevao je starosnu granicu od osamnaest godina za prodaju cigareta. Federalni zakon, koji je potpisao Donald Tramp takođe se odnosi i na prodaju elektronskih cigareta i uopšte svih duvanskih proizvoda.

Elektronske cigarete protekle godine došle su na zao glas zbog nekih smrtnih slučajeva, kao i zbog toga što su postale veoma popularne kod tinejdžera. Prema izveštaju ministarstva zdravlja, 27 odsto američkih srednjoškolaca koristilo je elektronske cigarete prošlog meseca. Upravo je podizanje starosne granice jedan od načina borbe protiv onoga što mnogi nazivaju epidemijom opasnom po zdravlje američkih tinejdžera. Povećan broj bolesti pluća povezanih s elektronskim cigaretama bili su poslednji alarm za američke zakonodavce. Američko uruženje za zaštitu pluća nazvalo je podizanje starosne granice „jednostavnim načinom da se zaštiti zdravlje dece i spreče buduće generacije da postanu zavisnici od nikotina“. Čak su i zagovornici elektronskih cigareta podržali podizanje starosne granice, tvrdeći da ti proivodi nikada nisu bili namenjeni mladima.

Dvadeset američkih država već je podiglo zakonsku granicu za kupovinu duvanskih proizvoda na 21 godinu, pre nego što je američki predsednik Donald Tramp potpisao paket zakona, kojim je, između ostalog, i odobren budžet za finansiranje vlade do sepembra 2020, čime će se sprečiti blokiranje njenog rada, što je bio slučaj prošle godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.