U akciji srpske policije i FBI uhapšeni članovi internacionalne kriminalne grupe: Prevarama na internetu prisvojili 70 miliona dolara

0
Foto: Profimedia

Na 16 lokacija na teritoriji Republike Srbije danas je izvršen pretres stanova i uhapšeno je 11 lica – državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Republike Filipini, prenosi Blic.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, za navedena lica postoji osnovana sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa u periodu od 2011. godine do danas, učestvovala u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su lica koja su pristala da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule,putem imejl-a ili putem videokonferenciskih veza upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga, grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada. Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravniimovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Svim licima lišenim slobode određeno je zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Republika Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država.

Ova akcija sprovedena je u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država – Federalnim Istražnim Biroom (FBI).