Tviter ugasio 8.558 naloga koji su služili za promovisanje SNS i Vučića, “akcija” protiv botova u još četiri zemlje

7
Foto: Profimedia

Društvena mreža Tviter objavila je da je služba za proveravanje autentičnosti korisnika uklonila 8.558 profila na kojima se promovisala vladajuća partija u Srbiji i njen lider.

U saopštenju objavljenom u “nizu” na nalogu zvaničnom nalogu @TwitterSafety kaže se da je reč o nalozima koji su imali podršku države i koji su vodili kampanju. Ovakvih kampanja bilo je u pet zemalja: Egiptu, Hondurasu, Indoneziji, Saudijskoj Arabiji i Srbiji.

“Pri kraju prošle godine, identifikovali smo grupe naloga koje su se bavile neautentičnom koordinisanom aktivnošću, i izbrisali 8.558 naloga koji su promovisali vladajuću stranku u Srbiji i njenog lidera.”

Tviter podseća da ovo krši i njihovu politiku korišćenja, te da predstavlja pokušaj da se podrije javna rasprava.

U Egiptu je bila reč o mreži El Fagr, medijskoj grupi koja je kreirala lažne profile da šalje poruke protiv Irana, Katara i Turske. Tih naloga bilo je 2.541.

U Hondurasu, botovi su se uglavnom bavili retvitovanjem predsednikovih tvitova. Takvih naloga bilo je 3.104.

U Indoneziji, onlajn-bitka se vodila protiv pokreta za nezavisnost Zapadne Papue, pa je izbrisano 795 lažnih profila.

Saudijska Arabija organizovala je ove profile iz više različitih zemalja, za napade na Katar i tursko angažovanje u Jemenu. Ukupno je izbrisano 5.350 profila.

7 KOMENTARA

  1. Nije toliki problem sto neka stranka ima Botove. Od kada otkrila mogucnost podrske ili zagadjivanja javnog prostora,mnogi su tu mogucnost iskoristili. Ono sto je glavni problem u Srbiji je sto su Acini Botovi placeni. Imaju platu.Ali ono sto je krivicno delo je to sto su placeni Nasim Parama,Ne placa ih neki Novi Tajkun,neka lopurda,prebogata baraba svojim parama. Iz Budzeta su placeni .I zato treba sudski odgovarati organizator.

  2. Da li ste videli kako Manipulator odgovara na pitanje o gasenju Botova na Konferenciji na stampu ? Eto,sada ce moji protivnici imati sansu da vrsljaju na Twiteru.(prepricano). Niti stida ni morala. Dno Dna ,sto kaze pesma . Pogledah na youtubeu koncert u Puljskoj Areni 2005. cini mi se- Balasevic pesma Ziveti Slobodno. Mada protiv Milosevica- i sada vredi. Preslusajte stihove-uporedite (i upamtite).

  3. Sad će da uhapse Tvitter što diže paniku i širi lažne vesti protiv vlade u vreme vanredne situacije.

  4. re: “akcija” protiv botova u još četiri zemlje … Egiptu, Hondurasu, Indoneziji, Saudijskoj Arabiji i Srbiji.

    Akcija protiv pandemije botovaca.

Comments are closed.