Tviter je suspendovao profil bivšeg savetnika saudijskog kralja, Sauda al-Katanija skoro godinu dana otkako je smenjen s dužnosti zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu novinara Vašington posta Džamala Kašogija, piše Independent.

Tviter je uklonio i profile povezane sa saudijskim „državnim medijskim aparatom“, kao i druge profile u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptu, a koji su objavljivali prosaudijske poruke, navodi se u objavi na blogu Tvitera.

Katani, bliski saradnik prestolonaslednika Muhameda Bin Salmana, upravljao je medijskim centrom na saudijskom dvoru, kao i „online armijom“ zaduženom za zaštitu imidža Saudijske Arabije, i napad na onlajn neprijatelje.

Katani nije ništa objavio na Tviteru od 22. oktobra, nakon što je otpušten, ali su izvori rekli za Rojters da je zadržao znatan uticaj daleko od javnosti.

Iako je saudijski javni tužilac rekao da je Katani učestvovao u planu repatrijacije Kašogija, tj. da bude vraćen u Saudijsku Arabiju, zvaničnici nisu hteli da otkriju dali je uhapšen. Izvori tvrde da se njemu ne sudi na ubistvo.

Tviter je suspendovao šest drugih profila, povezanih sa saudijskom vladom, koji se su predstavljali kao nezavisni mediji „istovremeno tvitujući narative sklone saudijskoj vladi“, navodi se u saopštenju iz Tvitera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.