Tviter o obeležavanju medija u Srbiji: Važno da naši korisnici znaju kada vlada kontroliše medije

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Kompanija Tviter saopštila je danas, nakon što je neke medije u Srbiji označila kao “medije koji saradjuju sa Vladom Srbije”, a koji su je zbog toga optužili za cenzuru, da je toj društvenoj mreži važno da njeni korisnici znaju kada vlada finansijski i uređivački kontroliše medije.

Ta društvena mreža pre nekoliko dana označila je na svojoj platformi Radio-televiziju Srbije (RTS), Radio-televiziju Vojvodine, Politiku, Tanjug, B92, TV Prva, TV Pink, TV Hepi, Kurir i Informer tagom: “Medij koji saradjuje sa Vladom Srbije”.

U odgovoru za portal Istinomer, iz te kompanije kazali su da prave razliku izmedju medija koji se finansiraju iz javnih sredstava i onih koje kontroliše država ili vlada i da je njihov “fokus na označavanju medija pod kontrolom države koji nisu oslobodjeni od političkog uplitanja i pritiska vlade”.

Dodali su da medije koji su povezani sa državom definišu kao “medije u kojima država vrši kontrolu nad uredjivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom”.

“Smatramo da je važno da ljudi na Tviteru znaju kada vlada kontroliše medije finansijski i uredjivački. Ova kontrola može da se vrši ili kroz autocenzuru ili kroz objavljivanje informacija po direktivi vlade. Nećemo objavljivati spisak svih naloga koji imaju oznaku da saradjuju sa državom, da države koje bi da izbegnu ovakvo označavanje ne bi izigrale sistem otvaranjem novih naloga”, piše u odgovoru te kompanije.

Naveli su i da su konsultovali “brojne zainteresovane strane, uključujući akademike i istraživače, civilno društvo, vladu, stručne organizacije i one koji koriste njihovu uslugu” i da je, prema njihovom mišljenju, takvo označavanje naloga “efikasno jer korisnicima pruža kontekst i informacije o poreklu naloga i njegovoj potencijalnoj nameri”.