Lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović razgovarao je sa čelnicima Demokratskog fronta, saznaju TV Vijesti,a prenosi portal Vijesti.

Sastanak je trebalo da otkloni razlike u stavovima koji se tiču karaktera buduće Vlade, koja je i po sporazumu tri koalicije zamišljena kao ekspertska. Izvesni otpori sa tim u vezi, kako su mediji izveštavali, postoje u okviru DF-a, pa je cilj današnjih razgovora Andrije Mandića i Milana Kneževića sa Abazovićem bio da se ta neslaganja prevaziđu, do čega, prema saznanjima TV Vijesti, nije došlo.

Od izvora iz tri koalicije koje bi ubuduće trebalo da čine većinu u parlamentu TV Vijesti saznaju da se ulažu napori kako bi do srede, za kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore, bila dogovorena makar mesta šefa parlamenta, predsednika i potpredsednika Vlade.

U koaliciji „Crno na bijelo“ navodno insistiraju na dogovaranju nešto šireg paketa koji bi obuhvatio i bezbednosni sektor.

Sa druge strane, postoji bojazan da bi neizbor šefa parlamenta u sredu javnosti poslao poruku o nepostojanju spremnosti i kapaciteta za efikasan dogovor. To bi moglo da bude rizično i zbog činjenica da se odlaže predlaganje mandatara za sastav nove Vlade, za šta je rok mesec od konstituisanja Skupštine.

Ukoliko bude postignut dogovor po kojem će Vlada suštinski imati ekspertski karakter, sa neminovnošću da se na određenim funkcijama nađu i političari, čija su imena u široj javnosti nesporna, već u sredu bi mogao biti izabran i šef parlamenta. Ta funkcija se poslednjih dana vezivala uz ime Alekse Bečića, ali izvori TV Vijesti sugerišu da su to za sada spekulacije, da će se sve ipak rešavati u okviru paketa i da bi ukoliko mesto predsednika parlamenta pripadne Demokratama, to mogao biti i neko od funkcionera te starnke, a ne Bečić.

Ako dogovor do srede izostane, on bi mogao biti postignut do naredne sednice Skupštine, za sedam ili deset dana.

Saznanja TV Vijesti govore i da je bilo govora o Zakonu o slobodi veroispovijesti, uz posredovanje SPC, te da to ne bi trebalo da bude tačka sporenja niti predmet budućih nesporazuma.

Jedini zvanični stav stigao je danas iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Oni su za TV Vijesti kratko odgovorili kako pregovori tri koalicije traju, te da veruju u ishod koji će biti usklađen sa očekivanjima građana.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-453-od-17-septembra/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Eto!
    22. septembra 2020. 17:57

    Uopste ne vidim zasto se nesposobnjakovici natezu. Neka lepo pozovu Mila da se vrati i gotovo mucenje!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.