Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) istražuje moguće krivično delo u vezi s pregovorima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i izvršnog direktora farmaceutske kompanije „Fajzera“ (Pfizer) o kupovini vakcina protiv korona virusa.

Kancelarije Evropskog javnog tužioca je potvrdila da je taj ;slučaj preuzela od belgijskih tužilaca koji su nekoliko meseci istraživali Fon der Lajen zbog „uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa“ – piše portal „Politiko“ koji je imao uvid u dokumentaciju o tome, prenosi Danas.

Još niko nije optužen u vezi sa ovim slučajem.

Istragu su belgijske vlasti otvorile ;početkom 2023. godine po krivičnoj prijavi lobiste Frederika Baldana kome su se u tome kasnije pridružile Vlade Mađarska i Poljska, ali će se Varšava, po portparolu njene vlade, povući pošto je vlast preuzeo Donald Tusk.

Baldanova prijava odnosi se na takozvanu aferu „Fajzergejt“: objavljivanje SMS-prepiske Fon der Lajen i šefa Fajzera Albera Burlea uoči postizanja najvećeg ugovora o vakcinama u EU na vrhuncu pandemije kovida-19, za ;više od 20 milijardi evra.

„Njujork Tajms“ koji je otkrio razmenu poruka o dogovaranju uslova, tužio je Evropsku komisije jer na zahtev o pristupu informacijama od javnog značaja je odbila da otkrije sadržaj poruka.

U EU će juna izbori, a Fon der Lajen očekuje da osvoji i drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.