Tužilaštvo: “Saslušani odgovorni u vezi sa rušenjem zgrade na Vračaru”

0
screenshot/google maps

(Beta) – Prvo osnovno tužilaštvo saopštilo je, u vezi sa urušavanjem dela zgrade na Vračaru, da je građevinska inspekcija i policija izvršili uviđaj i saslušali odgovorna lica izvođača radova na gradilištu, kao i investitore objekta koja su fizička lica.

Navedeno je da iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično teško delo protiv opšte bezbednosti.

“Nakon uviđaja i izjava i pregleda dokumentacije, proizilazi da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je ista bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja”, navelo je Tužilaštvo.

Dodaje se i da je nadležna inspekcija po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje.

“Protiv odgovornih lica biće podneta krivična prijava u redovnom postupku jer ne postoje razlozi za određivanje pritvora”, navelo je tužilaštvo u saopštenju na svom sajtu.

Obrazloženo je da su “svi učinioci državljani Srbije i imaju uredno prebivalište”, kao i da su svi dokazi obezbeđeni.

Dodaje se i da “izvođač radova mora da sanira temeljnu jamu po hitnom postupku i to što pre zbog najave kiše i pljuskova”.

Pored toga što gradilište mora brzo da se obezbedi i sanira da ne bude još težih posledica, potrebno je odmah pregovarati oko naknade štete sa oštećenima, navodi se u saopštenju.