“Tužilaštvo pozvalo polaznice Petnice da se jave ako smatraju da su oštećene nakon 2013. godine”

0
Printscreen/YouTube/RTV Marš HD Valjevo

Osnovno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve nekadašnje polaznice Istraživačke stanice Petnica koje smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine da se jave ovom tužilaštvu.

U ovom tužilaštvu potvrđeno da upućuju javni apel osobama koje su u periodu nakon 2013. godine, od strane bivšeg radnika ISP Branislava Savića (65) pretrpele bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja ili prisile na fotografisanje, a osećaju se oštećenima da se obrate Osnovnom tužilaštvu u Valjevu, prenosi Blic.

Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica ISP, koje su u svojoj ispovesti za nedeljnik “Vreme” urednika “Petničkih sveski” označile kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine, potvrđeno je u tužilaštvu, još uvek je u fazi predistražnih radnji – obavljanja informativnih razgovora i prikupljanja materijalnih dokaza za tvrdnje žrtava.

Upravni odbor Istraživačke stanice Petnica saopštio je da poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj.

„Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se Petnica nalazi i pritisaka kojima su izloženi svi njeni statutarni organi, Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević upravljaće Istraživačkom stanicom do imenovanja novog direktora i obezbediti njen nesmetan rad“, saopštio je UO Petnice.

Upravni je izrazio bezrezervnu podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama i osudio svaki oblik nasilja i diskriminatornog ponašanja.

Devojkama koje otvoreno govore o svojim iskustvima Upravni odbor se zahvaljuje na hrabrosti i odlučnosti u borbi za obrazovanje bez nasilja i uznemiravanja.