Tužilaštvo Njujorka otvorilo krivičnu istragu protiv Trampa: Malverzacije sa izveštajima o imovini i izbegavanje poreza

0
(Beta/AP Photo/Alex Brandon, File)

Portparol državnog tužioca savezne države Njujork otvorio je krivičnu istragu protiv “Tramp organizacije”, kompanije koju je vodio bivši američki predsednik pre nego što je ušao u politiku, proširujući prethodnu istragu koja se bavila poslovanjem.

“Obavestili smo ‘Tramp organizaciju’ da naša istraga više nije građanske (parnica sa državom) prirode,” rekao je Fabijen Levi, predstavnik za štampu tužiteljke Leticije Džejms, prenosi BBC.

Krivični zakon se primenjuje u slučajvima kada se smatra da potencijalna šteta utiče na društvo u celini, uključujući i državu.

Dodao je da je istraga sada krivična i pridružena istrazi koju vodi tužilac Menhetna, kao i da za sada neće imati daljih komentara.

Istraga je otvorena 2019. godine i bavila se Trampovim poslovima pre ulaska u Belu kuću. Pokrenuta je posle izjava bivšeg Trampovog advokata Majkla Koena koji je izjavio da je Tramp „naduvao” izveštaje o svojoj imovini kako bi obezbedio veće zajmove od banaka nego što bi inače dobio, dok je istovremeno u poreskim prijavama obezvređivao svoje bogatstvo kako bi plaćao manje.

Upravo to je sada predmet istrage.

Tužilac oblasti Menhetn Saj Vans Mlađi pokrenuo je sopstvenu istragu o poslovanju Donalda Trampa i njegovih saradnika kako bi utvrdio da li je kompanija pravila finansijske prekršaje, a meta su bili Trampove nekretnine poput Tramp kule, Tramp hotela i njegovo Seven Spring imanje severno od grada Njujorka.

Pozvao se na izveštaje medija o navodnim bankarskim prevarama.

Okružni tužilac na Menhetnu takođe istražuje moguće finansijske malverzacije Trampa u periodu iz 2016. godine i potencijalno prikrivanje isplata.

Tramp je odbacio ove optužbe poručivši da se “radi o političkoj osveti koju sprovode tužioci koje su postavile Demokrate” i svojevrsnom “lovu na veštice”

Njemu je u velikoj meri onemogućeno obraćanje javnosti od januara ove godine kada su mu suspendovani svi nalozi na društvenim mrežama zbog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa i Senata SAD.