Tužilaštvo demantovalo medije: “Nije pucano na hrvatski avion, oštećenje nastalo mehaničkim udarcem”

0
EPA-EFE/Jose Jacome

Avion Kroejša Erlajnza (Croatia Airlines) koji je u sredu veče iz Zagreba sleteo na pistu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, ima oštećenja za koje se pretpostavlja da su nastala iz vatrenog oružja.

Nakon zaprimljene informacije da je redovnom kontrolom aviona na aerodromu Sarajevo, koji je stigao letom iz Zagreba, na trupu letelice uočeno oštećenje za koje postoji mogućnost da je naneseno metkom iz vatrenog oružja, dežurni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine zatražio je sprovođenje uviđaja uz prisustvo Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, prenosi N1.

Odmah je o slučaju obavešteno Tužilaštvo BiH, a nešto posle 12 časova uviđaj je završen. Nakon toga Tužilaštvo se obratilo saopštenjem, u kom je navedeno da su oštećenja na hrvatskom avionu nastala mehaničkim udarcem, a ne vatrenim oružjem.

“Dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koordinisao je sprovođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio tim za uviđaj. Nakon sprovedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na avionu nastalo delovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzrokovano mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na dejstvo projektila iz vatrenog oružja”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH, prenosi Jutarnji list.

Iz “Kroacija erlajnsa” je saopšteno da sigurnost putnika tokom leta nije bila ugrožena, a detaljnim pregledom utvrdiće se način oštećenja kao i sigurnost aviona.