Tužilac najavio da će saslušati Mila Đukanovića zbog Pandorinih papira

0
screenshot/youtube

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da će u slučaju Pandora papiri saslušati predsednika Mila Đukanovića u svojstvu građanina i da će odlučiti da li će navode o njegovoj navodnoj ofšor firmi nakon toga odbaciti ili sprovesti istragu. Dodao je i da su formirali predmet jer postoji “sumnja na krajnjem polu osnova”.

Katnić je, u emisiji na TV Vijesti u kojoj je gostovao zajedno sa direktorkom nevladine organizacije MANS Vanjom Ćalović Marković koja je učestvovala u istrazi međunarodnog konzorcijuma novinara, kazao da su tražili dokumentaciju i poslali dopis Đukanoviću da im dostavi odgovore koje je dao i istraživačima.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Paname, Gibraltara i britanskih Devičanskih ostrva.

U okviru globalnog projekta „Pandorini papiri“, kako su nazvana procurela dokumenta ofšor kompanija, MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i firmi na ofšor destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Đukanović.

Katnić je kazao da su tražili dokumentaciju od MANS-a kao i da će u svojstvu građanina saslušati Ćalovič Marković, a moguće i sina predsednika države Blaža Đukanovića koji se pominje u dokazima o postojanju trasta koje je otktiven tokom istrage.

„Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švajcarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga doneti odluku. Ako bude osnova sumnje prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražićemo skidanje imuniteta i pokrenuće se postupak“, rekao je Katnić.

On je kazao da je formiran predmet jer postiji jedan oblik sumnje, „neću reći udaljene, nego na krajnjem polu osnova“.

Tužilac je dodao da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo imali zajednički posao koji nije uspeo i da je sinu (Đukanovića) neko otpisao 120 miliona.

„Tražili smo dokumentaciju i poslali dopis Đukanoviću da nam dostavi odgovore koje je dao i da nam da izjašnjenje. Poslaćemo i sinu“, rekao je, između ostalog, Katnić i dodao da Đukanovića poštuje jer je predsednik države.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je juče da nije uradio ništa nezakonito kada je 2012. godine osnovao firmu van zemlje i pozvao tužilaštvo da ispita ceo slučaj.