(Beta) – Poljski premijer Donald Tusk rekao je da je počelo jačanje i fortifikacija poljske granice za koje njegova država neće štedeti para, kao i da će u bezbednost te, istočne granice s Evropskom unijom, morati da uloži sredstva i sama Unija.

„Nema sumnje u sve agresivnije namere Belorusije prema Poljskoj. Preduzimamo korake da ojačamo granicu zbog sve većeg pritiska režima Aleksandra Lukašenka i sve većih pretnji koje postoje još od početka ruske agresiju na Ukrajinu. Počeli smo intenzivne radove na fortifikaciji cele poljske granice na istoku“, objasnio je Tusk.

Poljski premijer je posle razgovora sa komandantima Granične straže, vojske i policije na granici sa Belorusijom rekao da će Evropa morati da investira u svoju spoljnu granicu u Poljskoj jer je to ulaganje i u evropsku bezbednost.

„Nema limita sredstava kada je u pitanju bezbednost Poljske. Kao što smo rekli da nećemo štedeti na oružju i opremi armije, tako želim da kažem da nećemo štedeti ni na obezbeđenju granice“, kazao je Tusk.

Poljski premijer upozorio je da iz Belorusije jača pritisak nelegalne migracije koju, kao deo hibridnog rata protiv Poljske, organizuje njen režim.

„Pokušaja nelegalnih prelazak granice je sve više, kao što smo i očekivali“, rekao je Tusk.

On je takodje izrazio razumevanje za humanitarne organizacije „koje pomažu izbeglicama da savladaju prepreke na granici sa Belorusijom“ i ulaze u Poljsku jer, kako je rekao, to zloupotrebljavanje nesreće ljudi i organizovanje nelegalne migracije iz Belorusije izaziva velike emocije.

Tusk je, međutim, obećao da će njegova vlada pripremiti izmene zakona tako da graničari, vojnici i policajci u svojim aktivnostima žaštite granice imaju osećaj pravne bezbednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.