Turski poziv zaraćenim stranama: “Nemojte prolaziti kroz naš moreuz”

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI / POOL

Turska poziva sve strane u ratu u Ukrajini da poštuju međunarodni pakt o prolasku kroz turski moreuz u Crno more, rekao je ministar odbrane Hulusi Akar nakon što je Ankara zatvorila pristup.

Turska, članica NATO-a, graniči se sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru i ima dobre veze sa obe države. Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Ankara ima pravo da ograniči tranzit kroz svoj moreuz tokom rata.

To Turskoj omogućava da obuzda ruske ratne brodove koji idu u Crno more. Pakt daje izuzeće brodovima koji se vraćaju u svoje matične baze, preneo je Rojters.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da je Turska zahtevala od svih crnomorskih i necrnomorskih država da zaustave prolaz kroz njene moreuze, preneli su državni mediji.

„Erodiranje Montrea ili narušavanje statusa kvo na bilo koji način nije nikome od koristi. Vidimo korist u očuvanju Montrea. Poručujemo svim stranama da bi bilo korisno da se pridržavaju tog sporazuma“, rekao je Akar novinarima nakon sastanka vlade u ponedeljak, saopštilo je njegovo ministarstvo.

U telefonskom razgovoru u ponedeljak, američki državni sekretar Entoni Blinken „izrazio je svoju zahvalnost“ Čavušogluu zbog sprovođenja sporazuma od strane Turske, rekao je portparol Stejt dipartmenta Ned Prajs.

Najmanje četiri ruska broda čekaju da pređu iz Sredozemnog mora.