Turski dronovi usporavaju rusku invaziju: Tajno oružje ukrajinske vojske je Bajraktar TB12 Erdoganovog zeta

0
EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Uprkos velikim naporima ruske vojske da ubrza svoju invaziju u Ukrajini – ni nakon gotovo tri nedelje otkako su započeli sa svojom “specijalnom vojnom operacijom” – nisu uspeli to da učine.

Jedan od razloga je i ukrajinska upotreba malih, relativno jeftinih dronova proizvedenih u Turskoj koji su se pokazali iznenađujuće dobro u odbijanju ruskih napada.

Jedan od zvaničnika Ministarstva odbrane SAD rekao je da su Ukrajinci na odličan način iskoristili dron pod nazivom Bajraktar TB12, koji može tumarati iznad tenkova i artiljerije i uništiti ih svojim veoma preciznim projektilima, prenosi NBC.

Ukrajina je dobila novu pošiljku dronova u martu, rekao je ministar odbrane ove zemlje Oleksej Reznikov u svojoj objavi na Fejsbuku, ali nije želeo da otkrije o kojoj količini se radi. Prema nekim informacijama, Ukrajina je u rat ušla sa tek 20 Bajraktara, a njima navodno upravljaju turski operateri.

Međutim, šta je zapravo Bajraktar TB 12, ko ga proizvodi i koliko je bio od koristi ukrajinskoj vojsci?

Dron Bajraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija „Bajkar“, u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine postala je pravi gigant naoružanja tokom vlade Erdoganove stranke AKP. Firma pripada porodici Bajraktar, čiji je član i zet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Njegov zet Seldžuk Bajraktar je tehnički direktor kompanije, piše Dojče vele.

Kompanija „Bajkar“ je, prema njihovim sopstvenim navodima, od 2006. do 2021. sedmostruko povećala izvoz. Poljska je bila prva članica NATO koja je prošle godine objavila da je naručila 24 drona.

Bajraktar TB2 je već bio u akcijama u Iraku i Siriji, a Azerbejdžan ga je u Nagorno-Karabahu koristio protiv jermenskih milicija. U Libiji je korišćen protiv vojske pobunjeničkog komandanta Kalife Haftara. Nedavno je navedeno da je dron korišćen i u Etiopiji, u napadu izvršenom u januaru u kojem je ubijeno 58 civila.

Bajraktar TB2 dugačak je 6,50 i ima raspon krila od dvanaest metara. Može da ostane u vazduhu više od 24 sata i ima maksimalnu brzinu od oko 220 kilometara na sat. Stručnjaci navode da je jeftiniji od zapadne konkurencije.

Značajan dopirnos proizvodnji ovog drona odigrala je i Velika britanija, prema pisanju Gradijana iz 2019. godine. Fabrika u Brajtonu je naime ta koja je turskog proizvođača snabdela raketnim stalkom “Stršljen” bez kog dron ne bi mogao da funkcioniše.

Ono što je sigurno je da Rusi imaju velikih problema sa efikasnošću Bajraktara, koji im je od samog početka invazije zadavao probleme. Često su društvenim mrežama kružili snimci koji pokazuju učinkovitost ovog drona na delu.

Turska je od samog početka konflikta u Ukrajini naglašavala kako nije u stanju da odabere stranu, s obzirom na dobre poslovne odnose sa obe zaraćene zemlje. Uprkos svakodnevnim pozivima turskih zvaničnika na prekid sukoba i održavanje diplomatskih sastanaka kako bi se postiglo mirno rešenje – Turska je nastavila da se meša u sukob, poslavši ukrajini dodatne letelice.

Rusi su međutim, iako ne brzinom kojom su želeli, uspeli da dođu do Kijeva koji se suočava sa velikim pritiskom, zbog kog je u gradu uveden policijski čas. Nema sumnje da će im dronovi Bajraktar TB12 pomoći u odbrani glavnog grada. Međutim, deluje da desetine ovakvih letelica nisu dovoljne za nešto više od usporavanja invazije kojoj se za sada ne nazire kraj…