Predsednik SAD Donald Tramp je preko noći politiku ove države na Bliskom istoku pretvorio u običan metež serijom kontradiktornih poruka posle odluke da povuče američke snage iz Sirije, piše Njujork tajms.

Trampova odluka je dočekana uz proteste američkih saveznika na Bliskom istoku i uz oštre kritike nekih republikanskih kongresmena.

Tramp je braneći svoju odluku da američke snage otvore put za turske vojne operacije protiv Kurda na severu Sirije, poručio da je vreme za Amerikance da je „vreme da se pokupe i ostave druge da reše situaciju“.

Tramp je „bombardovan“ pritužbama kongresmena koji njegov potez ocenjuju kao „napuštanje Kurda“, koji su bili jedni od najlojalnijih i najefektnijih američkih saveznika u tom regionu, i istovremeno to vide kao „ohrabrivanje nekih od najopasnijih američkih nerpijatelja“.

„Ovo je velika pobeda za Iran i Asada, velika pobeda za ISIS“, poručio je senator Lindsi Graham, republikanac iz Južne Karoline, koji je inače poznat po tome da podržava Trampa.

Liz Čejni, republikanska kongresmenka iz Vajominga je povlačenje snaga nazvala katastrofalnom greškom. Senator iz Floride Marko Rubio je rekao da je to „kobna greška sa implikacijama izvan Sirije“. Senator iz Jute Mit Romni je rekao da je „predsednikova odluka da napusti kurdske saveznike uoči napada Turske jednako izdaji“.

Tramp je pod takvim pritiskom zapretio Turskoj „uništenjem ekonomije“.

„Kao što sam i ranije govorio, ako Turska učini išta što ja, u svojoj ogromnoj i neprevaziđenoj mudrosti, smatram nedozvoljenim, ja ću potuno uništiti i razoriti tursku ekonomiju (već sam to radio)“, naveo je Tramp na Tviteru.

Prema njegovim rečima, Turci, Evropljani i drugi moraju voditi računa o zarobljenim džihadistima i njihovim porodicama.

„SAD su učinile više nego što je iko mogao očekivati, uključujući i zauzimanje 100 odsto kalifata Islamske države. Sada je vreme da drugi u regionu, a neki su veoma bogati, štite sopstvenu teritoriju“, napisao je predsednik SAD.

Repblikanci, međutim, nisu uvereni, čak i kada je Tramp pojasnio svoje poruke.

Poruke predsednika SAD i dalje drže i one koji ga podržavaju, inostrane lidere, vojsku i njegove sopstvene pomoćnike u raskoraku dok pokušavaju da ih interpretiraju.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su završene sve pripreme za operaciju u Siriji.

„Turske oružane snage nikada neće tolerisati formiranje terorističkog koridora na našim granicama. Sve pripreme za operaciju su završene“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

„Ključno je uspostaviti sigurnu zonu – mirovni koridor kako bi doprineli stabilnosti i miru našeg regiona i kako bi Sirijci imali siguran život“, navodi Ministarstvo odbrane Turske.

Turska planira da uskoro izvede vojnu operaciju na severu Sirije i to istočno od reke Eufrat. Ankara upozorava da YPG predstavlja sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, koju Turska optužuje za ubistvo najmanje 30.000 osoba. YPG pod kontrolom drži severnosirijske regione na istočnoj obali Eufrata.

Oružane snage Turske već su sprovele vojne operacije “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“ u gradovima na severozapadu Sirije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.