(Beta-AP) – Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je američkog ambasadora u Ankari u znak protesta zbog izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je deportaciju i ubijanje Jermena tokom Osmanskog carstva nazvao genocidom.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal je rekao američkom ambasadoru Dejvidu Saterfildu, sa kojim je razgovarao kasno sinoć, da Ankara oštro osudjuje izjavu o genocidu.

„Izjava nema pravnu osnovu u smislu medjunarodnog prava, nanosi štetu turskom narodu, i otvorila je ranu u odnosima dve zemlje koja će se teško popraviti“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je izjavio da je masakr u kome je stradalo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. godine, bio genocid.

Izjavu Bele kuće odmah su osudili turski zvaničnici, iako je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao dao tome tek treba da raspravljaju istoričari i da to pitanje ne treba da bude politizovano.

Turska ne priznaje da je reč o genocidu, navodi da su tokom rata stradali i Turci i Jermeni i traži formiranje zajedničke komisije koja bi istražila stradanje za vreme Otomanskog carstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.