Ministar spoljnih poslova u turskoj vladi Melvut Čavušoglu, najavio je da će vlada čiji je on član suspendovati sporazum Turske i Evropske unije o readmisiji, prenosi N1.

Taj sporazum, kako je naglasio Čavušoglu, bio je direktno vezan za ubrzavanje procesa ukidanja viza turskim državljanima za ulazak u zemlje Evropske unije.

Turska je prema sporazumu imala obavezu da prihvata sirijske izbeglice koje su u leto 2015. godine preopteretile Grčku i grčka ostrva. Taj broj je smanjen sa proseka od 150.000 migranata mesečno, na 3.000 migranata mesečno. Naravno, značajno se smanjio i broj ljudi koji uopšte dolaze u Grčku, ali se Turska u tom sporazumu oseća „usamljeno“, kako je istakao ministar unutrašnjih poslova te zemlje Sulejman Soju.

S obzirom na to da je poslednjih dana Turska ušla u problem sa Kiprom, zbog podvodnih istraživanja rezervi gasa u istočnom Mediteranu, kojima je, kako iz EU naglašavaju, „Turska ugrozila suverenitet Kipra“.

Iz evropske zajednice su najavili da bi mogli da suspenduju neke od pregovora sa turskom i da bi mogli da umanje ekonomsku pomoć, a Turska odgovoara time da će suspendovati sporazum o readmisiji.

„Sporazum o readmisiji i o ukidanju viza trebalo je da stupe na snagu u isto vreme. Zato suspendujemo sporazum o readmisiji“, rekao je ministar Čavušoglu.

Međusobno uslovljavanje moglo bi da utiče na novo opterećivanje grčkih ostrva brojem migranata iz Sirije, mada turski zvaničnici navode da je poslednjih meseci readmisija na oko 2.000 migranata mesečno.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.