Turska će zaustaviti ofanzivu u Siriji i dozvoliti Kurdima da se povuku: Pens i Pompeo u Ankari dogovorili primirje sa Erdoganom

1
Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan postigli su u Ankari sporazum o zaustavljanju turske ofanzive na severoistoku Sirije na najmanje 120 sati, saopštio je potpredsednik Majk Pens, govoreći u ambasadi SAD u glavnom gradu Turske.

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio se na Tviteru turskom kolegi, ističući da iz Ankare stiže sjajna vest i da će bitit spaseni milioni života; prethodno je tvitovao da ima neke “sjajne vesti”.

U razgovorima s turskim zvaničnicima učestvovali su i državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O’Brajan.

Američki zvaničnici su došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama, ako ne zaustavi ofanzivu u Siriji.

Pens nije rekao šta je sve Amerika ponudila Erdoganu, ali je naveo da će Amerikanci ispratiti povlačenje kurdskih snaga sa turske granice. Ukoliko ne bude incidenata, primirje će postati “nešto mnogo permanentnije”, a sankcije će biti podignute.

Pompeo je naveo da će SAD ostati u regionu, “ali ne vojno”. Dodao je i da ga je predsednik Tramp poslao da “zaustavi nasilje” u regionu.

Turska je, s druge strane, “dobila tačno ono što je htela”, zadovoljno je kazao neimenovani turski zvaničnik CNN-u.

1 KOMENTAR

  1. Написах ја да ће он да поједе то писмо што га је бацио у канту.

Comments are closed.