Turska agencija za promociju i razvoj turizma uvrštena je u Upravni odbor Svetske turističke organizacije

  0

  Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija imenovala je Tursku agenciju za promociju i razvoj turizma (TGA) za člana Odbora pridruženih članova za period 2022-2025.

  TGA, koja će u Upravnom odboru predstavljati Tursku naredne 4 godine, igraće odlučujuću ulogu u kreiranju jačih, otpornijih i održivijih turističkih ciljeva Svetske turističke organizacije.

  Svetska turistička organizacija (UNWTO), međunarodna ekspertska organizacija Ujedinjenih nacija koja deluje u oblasti turizma, odredila je članove Upravnog odbora pridruženih članova za period 2022-2025. U okviru izbora, generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili, imenovao je Tursku agenciju za promociju i razvoj turizma (TGA) za člana Odbora pridruženih članova.

  Ističući u svom rešenju o imenovanju da je TGA jaka i važna organizacija, Zurab Pololikashvili je izrazio želju da sarađuje sa TGA na pitanjima koja su usko povezana s organizacijom, kao što su upravljanje turizmom i promocija destinacija u periodu nakon Covid-19. Pololikashvili je takođe izjavio kako veruje da će znanje i iskustvo TGA doprineti vrednosti rada Upravnog odbora pridruženih članova.

  Zamjenica generalnog direktora TGA, dr Elif Baldži Fisunoglu predstavljaće TGA

  U periodu od 2022. do 2025. godine u Upravnom odboru pridruženih članova, zamenica generalnog direktora TGA za poslovanje i razvoj turizma dr Elif Baldži Fisunoglu (Elif Balcı Fisunoğlu) će predstavljati TGA. Fisunoglu, koja ima više od 25 godina iskustva u oblasti putovanja i turizma, zaposlena je u TGA od januara 2020. godine.

  Pored TGA, u Odbor pridruženih članova Svetske turističke organizacije (UNWTO) imenovane su i turističke zajednice Hrvatske, Japana i Španije. Upravni odbor novih pridruženih članova sastaće se zvanično po prvi put u januaru 2022. Na istoj sednici biće određen i datum održavanja prve sednice na kojoj će članovi upravnog odbora birati predsednika i zamenike predsednika.

  Pridruženi članovi: Globalna platforma za razmenu informacija

  Odbor pridruženih članova Svetske turističke organizacije (UNWTO) čini više od 500 kompanija, obrazovnih institucija, destinacija i nevladinih organizacija koje posluju u sektoru turizma.

  Misija Odbora pridruženih članova se definiše kao promovisanje globalne razmene informacija između država članica UNWTO i pridruženih članova i doprinos promociji ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Organizacije koje su deo Odbora pridruženih članova kroz mrežu i kanale UNWTO imaju priliku da steknu vidljivost na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou.

  Pridruženi članovi jednom u dve godine biraju ukupno 20 članova, od kojih je 8 u “globalnoj” i 12 u “regionalnoj” kategoriji. Pored toga, generalni sekretar UNWTO imenuje 3 člana za učešće u Izvršnom odboru. Izvršni odbor pridruženih članova funkcioniše kao savetodavni odbor generalnog sekretara UNWTO i obezbeđuje da se pridružene članice integrišu i doprinose ciljevima, misiji i celokupnom programu rada UNWTO.

  Među globalnim članovima ovog Odbora su institucije poput Tripadvisor, IATA i Svetskog udruženja turističkih vodiča, ali i Turska asocijacija turističkih investitora (TID), Turska hotelijerska federacija (TUROFED), Unija komora i robnih berzi Turske (TOBB), Univerzitet Bogazici i hotel Concorde De Luxe Resort iz Turske.