Turizam u doba pandemije: Koliko gostiju dolazi u Crnu Goru, a koliko ih je bilo 2019. godine

0

Države čija se privreda dobrim delom zasniva na turizmu, kao što je slučaj sa Crnom Gorom, od izbijanja pandemije koronavirusa nalaze se u nezavidnoj situaciji.

Crna Gora je, prema statistici do prošlog petka, dostigla 51 odsto poseta u odnosu na isti period 2019. godine. To su objavile “Vijesti” na osnovu podataka Nacionalne turističke organizacije.

“Imamo razloga da budemo zadovoljni početkom turističke sezone imajući u vidu turistički promet koji je ostvaren prethodnih sedmica”, rekla je v. d. direktorka NTO Ana Tripković Marković.

U Crnoj Gori je, prema stanju u petak, prošle nedelje boravilo oko 14.700 turista, što je 51% ostvarenog turističkog prometa u odnosu na isti dan 2019. S druge strane, to predstavlja skok od oko 20 odsto u odnosu na prethodnu nedelju i prvomajske praznike.

Iz crnogorske vlade je ranije saopšteno da očekuju da ova sezona bude na nivou 60 do 65 odsto one iz 2019. godine. Prošle godine je zbog pandemije ostvaren tursitički promet od oko 15 odsto u odnosu na 2019. godinu.