“Tuberkuloza postoji ceo vek i tri tima rade na razvoju vakcine, a više od 100 timova se bavi vakcinom za COVID-19…”

0

Više od šest miliona ljudi će u narednih pet godina razviti tuberkulozu, a 1,4 miliona će umreti od posledica nedijagnostikovanja i nelečenja tuberkuloze tokom pandemije koronavirusa, pokazuju rezultati istraživanja globalnog partnerstva “Zaustavimo tuberkulozu”, a prenosi Gardijan.

Širenje zaraze virusa COVID-19 je usporilo globalni proces koji je za cilj imao okončanje tuberkuloze u periodu od pet do osam godina.

“Činjenica je da smo se vratili korak unazad i da nam umire toliko ljudi, a ne možemo ništa da kontrolišemo i uveliko zapostavljamo programe koji su spašavali živote”, rekla je direktorka partnerstva “Zaustavimo tuberkulozu” Lućika Ditiju.

Trenutno ne postoji vakcina protiv tuberkuloze za odrasle, već samo jedna za decu, a iz “Zaustavimo tuberkulozu” navode da su razočarani nejednakim tretmanom u pogledu razvoja vakcine.

“Tuberkuloza postoji čitav vek i trenutno dva ili tri tima rade na razvoju vakcine. Sa druge strane, sa zaprepašćenjem posmatramo više od stotinu timova koji rade na razvoju vakcine protiv virusa koji je aktuelan četiri meseca”, rekla je Ditiju.

“Imamo opravdani strah da istraživači fokusirani isključivo na razvoj vakcine protiv COVID-19, a nemamo vakcinu protiv tuberkuloze, HIV, malarije. Mislim da je to zato što smo svet idiota, šta drugo da kažem”, dodala je Ditiju.

Od tuberkuloze godišnje umre 1,5 miliona ljudi, više nego od bilo koje druge zarazne bolesti, ali se poslednjih nekoliko godina beleži stalni pad slučajeva kao rezultat bolje medicinske nege i sprečavanja njenog širenja.

Svetski lideri su 2015. obavezali da će okončati epidemiju tuberkuloze do 2030. godine.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Kraljevskim koledžom u Londonu i Univerzitetom Džon Hopkins iz SAD.