Tržište lizinga zabeležilo značajan oporavak u prvoj polovini godine

  0
  • Nakon efekta pandemije na lizing tržište u 2020. godini, od početka 2021. beleži se značajan oporavak
  • U periodu od 2015. do 2020. godine, bilansna suma S Lizinga porasla za skoro 250 procenata

  Podaci za 2020. godinu pokazali su efekat pandemije Kovid-19 na celokupno lizing tržište u Srbiji, kada je vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga opala za 20 procenata. Podaci za prvu polovinu 2021. godine pokazuju brz oporavak tržišta finansijskog lizinga, imajući u vidu rast iznosa finansiranja od 42,4 procenata u odnosu na prvu polovinu 2020. godine.

  Ukupan broj vozila finansiranih putem lizinga u prvih šest meseci ove godine je bio 12.752, što je značajno više od 9,640 vozila finansiranih u istom periodu prethodne godine. S druge strane, još uvek nije dostignut broj od 14.144 finansiranih vozila koji je zabeležen u godini pre početka pandemije, u prvoj polovini 2019.

  Tržište putničkih vozila beleži oporavak, ali je još uvek na nižem nivou nego 2019. godine. Jedan od razloga je nedostatak novih vozila zbog kašnjenja u isporukama delova uzrokovano korona virusom, a drugi razlog je izostanak Beogradskog sajma automobila, kao najznačajnije prodajne manifestacije u Srbiji.

  U prvoj polovini 2021. godine nabavka putničkih vozila je imala najveći procenat učešća u ukupnom finansiranju putem lizinga i iznosila je 46 procenata, zatim slede komercijalna vozila sa udelom od 33% i oprema sa 20%. Oko 93% plasmana je odobreno pravnim licima i preduzetnicima, dok je preostalih 7% bilo plasirano fizičkim licima.

  „Lizing industrija je prošle godine pokazala otpornost u prilagođavanju novim uslovima poslovanja. Jasni znaci oporavka ekonomije u 2021. godini će pozitivno uticati na rast tražnje za lizing proizvodima, a S Leasing je u potpunosti spreman da to isprati. Rast naše bilansne sume za skoro 250% procenata u periodu od 2015-2020. godine je najbolji pokazatelj da naša izbalansirana strategija rasta kroz finansiranje MSP i fizičkih lica daje odlične rezultate. Nastavićemo da budemo podrška kompanijama koje žele da investiraju u unapređenje i rast svog poslovanja, što će svakako imati uticaj na otvaranje dodatnih radnih mesta“, rekao je Bojan Vračević, predsednik Izvršnog odbora S Leasing-a.