Trudnice imaju povećan rizik od teškog oblika koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Trudnice imaju povećan rizik od teškog oblika COVID-19 u poređenju sa ženama koje nisu trudne, rekao je čelnik američkog Centra za prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild.

CDC je otkrio da je veća verovatnoća da će trudnice biti primljene na odeljenje intenzivne nege i biti stavljene na respirator. 

Međutim, agencija navodi da trudnice nemaju veći rizik od smrti i dodaje da još nema podatke o tome kako COVID-19 utiče na ishod tih trudnoća, prenosi N1 pisanje Rojtersa.

Redfild je rekao da se više infekcija među mladima može delimično pripisati porastu dijagnostikovanja bolesti u toj starosnoj grupi, koja ima manju verovatnoću za hospitalizaciju nego starije osobe. 

CDC bi mogao da iskoristiti društvenu mrežu TikTok za slanje upozorenja mladima da  održavaju fizičku distancu, nose zaštitne maske i izbegavaju okupljanja sa velikim brojem ljudi.

“Ova žarišta koja vidimo su značajna i moramo na njih da odgovorimo”, rekao je Redfild ukazujući na rast hospitalizacija u Arizoni i Tekasu.

“Dok je broj osoba sa COVID-19 pao u državamam poput Njujorka i Nju Džersija, koronavirus je u porastu na jugu i zapadu SAD nakon što su se države ponovno otvorile. Mnogi od tih novih slučajeva jesu pripadnici mlađe populacije”, rekao je Redfild.

CDC navodi da su najviše ugrožene osobe sa ozbiljnim kardiovaskularnim i bubrežnim bolestima, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, gojazne osobe, oni koji su bili podvrgnuti transplantaciji organa ili imaju dijabetes tipa 2. Takođe su ugroženi, ali manje, osobe sa visokim krvnim pritiskom.