“Trudnice i dojilje da se vakcinišu”: Načelnica ginekologije KBC „Dragiša Mišović“

0

Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” ponovo zbrinjava kovid pacijente, ali rade i u nekovid režimu. Bolnica za ginekologiju i akušerstvo pomaže i kovid i nekovid pacijentkinjama, trudnicama i porodiljama. Načelnica ginekologije dr Slađana Mihajlović za RTS kaže da treba da se vakcinišu i trudnice i dojilje, da plaćamo danak nevakcinisanja i da je sve više zaraženih trudnica.

U ovom trenutku u KBC „Dr Dragiša Mišović“ nalazi se 170 kovid pacijenata, gotovo svaki četvrti zahteva neku vrstu kiseoničke potpore, a na lečenju je četrdesetak dece. Načelnica ginekologije dr Slađana Mihajlović za RTS objašnjava da rade u dvojnom režimu.

„Sve naše trudnice, porodilje se kod nas leče, kontrolišu. Što se tiče kovida, izvanrednom odlukom ministarstva sva porodilišta imaju kovid odeljenje, organizovana za zaštitu pacijentkinja koje su kovid pozitivne“, objašnjava Mihajlović.

Dodaje da se kod njih leče trudnice koje su sa srednje i sa težom kliničkom slikom na odeljenju interne bolnice, kao i da su tu četiri trudnice koje su stabilnog kliničkog stanja.

„Imamo dve porođajne pacijentkinje. Jedna je kod nas u bolnici i danas odlazi, a druga je u intenzivnom delu internog odeljenja. Ona je hitno zbrinuta, urađen je hitan carski rez, i sada je dobrog opšteg stanja“, navodi za RTS doktorka.

„Vakcinacija je obavezna“ 

Na pitanje da li su trudnice ugroženije zbog novog talasa koji se brže širi zbog delta soja, Mihajlović kaže da danak nevakcinisanja plaćamo sada, naročito zbog straha mladih žena da neće moći da ostanu trudne ukoliko se vakcinišu.

„To treba da se prekine istog trena, da se vakcinišu. Svi oko njih treba da se vakcinišu da bismo imali zdravu populaciju“, navodi načelnica ginekologije.

Njen savet je da se vakcinišu žene pre nego što planiraju da ostanu u drugom stanju, a ako su trudne da prođe 12 nedelja, te da onda prime Fajzer vakcinu, ali i da mogu da se vakcinišu i ako su se porodile i doje.

„Vakcinacija je obavezna“, navodi Mihajlović.

Prema njenim rečima, veliki je broj trudnica koje su kovid pozitivne.

„Prvo ako su u drugom stanju dođu ginekologu, a one treba da odu u kovid ambulantu doma zdravlja ili infektivne klinike. Kada ih pregleda lekar internista, infektolog i kaže da su eventualno za hospitalizaciju, odlučuje se na nivou bolnica gde da budu raspoređene“, objašnjava Mihajlović.

Dodaje da će ih i dalje kontrolisati njihov ginekolog, ali u delu gde se kontrolišu kovid pozitivni.

Teže kliničke slike trudnica

Dr Slađana Mihajlović kaže da su u martu i aprilu prošle godine bile lakše kliničke slike trudnica koje su bile zaražene, ali da je došlo do rapidnog povećanja broja zaraženih trudnica i težih kliničkih slika.

„Imali smo, nažalost, trudnica koje su izgubile bitku sa kovidom. Svima treba da bude jasno da je ova bolest o kojoj i dalje ne znamo sve. Neminovno je da je vakcinacija potrebna da bi klinička slika bila blaža, ukoliko se uopšte razbole od kovid infekcija“.

Načelnica ginekologije zaključuje da „svako ko je iole svestan svog zdravlja treba da se vakciniše“.