“Trudićemo se da vakcine dobijemo tokom decembra, ali to zavisi od SAD, Kine, Rusije…”

0
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se “truditi da vakcine budu u Srbiji već tokom decembra”, ali da to, kako je rekla, zavisi i od toga koliko brzo se one registruju u državi porekla.

“To će zavisiti od toga koliko brzo će se one registrovati u zemlji porekla, da li su to Sjedinjenje Američke Države, Rusija ili Kina ili ko drugi, a u svakom trenutku smo u komunikaciji s Kovaks mehanizmom, da i preko tog mehanizma dobijemo vakcinu kada ona bude dostupna”, rekla je Brnabić novinarima u Nišu, prenosi N1.

Ona je naglasila da bi Srbija mogla brzo da sprovede postupak.

“Da, mi bismo mogli to brzo da sprovedemo, s tim što moram da kažem da su za neke vakcine od tih potrebe veće pripreme, za neke manje. Na primer, Fajzerova vakcina se čuva u posebnim uslovima, na minus 80, za šta su potrebni posebni frižideri, mi smo sad u postupku nabavke tih frižidera, dok recimo, imate kinesku vakcinu, za koju nema potrebe za posebnim uslovima za čuvanje, ona se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni, i logistički može da se uradi kao i bilo koja druga vakcina, kao što je za sezonski grip”, naglasila je Brnabić.

Dodaje i da je Srbija spremna “i za jedno i za drugo”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500