“Trovali su hranu, stvorili ekološku katastrofu, izazvali smrt na stotine ljudi”: Bivši vlasnici čeličane osuđeni na 20 i 22 godine zatvora zbog zagađenja

0

(Beta-AFP) – Dvojica bivših vlasnika italijanske železare Ilva, najveće u Evropi, koja je i najveći zagađivač, osuđeni su danas na više od 20 godina zatvora zbog “emitovanja otrovnih gasova koji su izazvali smrt na stotine ljudi”.

Prema tužilaštvu, najmanje 400 smrtnih slučajeva registrovanih u blizini železare Ilva u Tarantu, na jugu Italije, i kardio-respiratornih bolesti i raka mogu se pripisati otrovnim gasovima iz visokih peći.

Sud u Tarantu je osudio prvostepeno Fabija Rivu i njegovog brata Nikolu na 22, odnosno 20 godina zatvora zbog “ekološke katastrofe, trovanja hrane i namernog propusta u merama zaštite u železari”.

Bivši predsednik regiona Nikola Vendola je osuđen na tri i po godine zatvora.

Porodica Riva priznala je da je uštedela više od 1,3 milijarde evra između 2009. i 2013. godine odlaganjem radova na usklađivanju železare sa ekološkim standardima.

Ilva je privatizovana 1995. godine i prodata porodici Riva koja je bila zadužena za ponovno pokretanje fabrike nakon krize tokom 80-ih godina prošlog veka.