Više hiljada ljudi okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici na Trojčindanskom saboru.

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije je govorio o Saboru, pravoslavlju i pozvao je one „koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu“.

Iz Mitropolije su juče uputili poziv vjernicima da ispred hrama ne budu nikakve ideološke, političke ili nacionalne zastave i simboli, što su okupljeni ispoštovali.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija. Najavljeno je da će biti poslata poruka vlastima u Crnoj Gori i međunarodnoj zajednici o posledicama koje bi izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vere, čiji predlog je kabinet Duška Markovića jednoglasno usvojio.

Predloženim zakonom u državno vlasništvo prelaze sve crkve i manastiri koji su podignuti do 1918. godine. Crnogorska policija zabranila je u subotu u ranim jutarnjim satima ulaz sveštenstvu Eparhije mileševske u Crnu Goru, koje je krenulo na Trojičindanski sabor u Podgorici.

Tenzije su dodatno ustalasane nakon izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da SPC čuva infrastrukturu Velike Srbije u Crnoj Gori, kao i da će, bez obzira na sve, obnoviti Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.