Nakon objave premijerke Velike Britanije Tereze Mej da će podneti ostavku, ostrvski mediji spekulišu ko bi mogao da je nasledi na čelu Konzervativne stranke i na mestu premijera. Proces izbora novog lidera Konzervativne partije trebalo bi da počne nedelju dana nakon što Mej podnese ostavku.

Tereza Mej je, objavljujući odluku o ostavci, rekla da je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU. 

„Zauvek će mi ostati duboko žaljenje što nisam bila u stanju da sprovedem Bregzit. Moj naslednik će tražiti put koji poštuje rezultat referenduma“, rekla je Tereza Mej.

Partijski zvaničnici očekuju da novi lider bude izabran tek u julu. Dok se to ne okonča, Tereza Mej će ostati na mestu premijerke.

„Odlazi tako da niko nije zadovoljan. Niti su zadovoljni oni u njenoj partiji, koji su tražili tvrdi Bregzit, ni oni iz opozicije koji su se zalagali za mekani izlazak. I na kraju, svi su uvek glasali protiv nje, a nikad u korist njenih predloga, i nikada u korist bilo čega drugog“, navodi Toni Travers, profesor Londonske škole ekonomije. 

Za sada su četiri kandidata izrazila nameru da uđu u trku za premijera: aktuelni ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, bivša ministarka rada Ester Mekvej i bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, inače zagovornik „tvrdog“ Bregzita.

„Ne želim Bregzit bez sporazuma. U parlamentu postoji većina koja se već izrazila protiv Bregzita bez dogovora. Dogovor koji će osigurati da možemo izaći i organizovano ispoštovati rezultat referenduma“, kaže ministar zdravlja Met Henkok.

Britanci uglavnom nisu ožalošćeni zbog odlaska premijerke, ali ne veruju ni da će novi lider imati brzo rešenje Bregzita.

„Morala je da ide, zar ne? Da, morala je. Ona nije poslovna žena. Ona nikada nije vodila posao, tako da nije znala kako da dođe do sporazuma“, smatra žitelj Pekama Džo Marengi.

Od stranih državnika, Mej je najbolji utisak ostavila na predsednika SAD.

„Osećam se loše zbog Tereze. Jako je volim. Ona je divna žena“, rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Iz Evrope, zaokupljene svojim izborima za parlament, stiže poruka da se od Londona očekuje brzo razrešenje Bregzita. Francuski predsednik Emanuel Makron, uz čestitke Mej na hrabrom držanju, poručuje da je Evropska komisija odbacila svaku mogućnost promene politike prema Britaniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.