Budući studenti do sutra mogu da predaju dokumenta za upis na fakultet. Tradicionalno najviše interesovanje vlada za Fakultet organizacionih nauka (FON).

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat rekao za RTS da je ove godine prijatno iznenađenje interesovanje studenata za Stomatološki, Mašinski i Matematički fakultet.

On je rekao da je najveći broj prijavljenih kandidata u odnosu na broj raspoloživih mesta na Stomatološkom fakultetu.

„Tu je više od tri kandidata za jedno mesto“, rekao je Bulat.

Pored Stomataloškog fakulteta, kako je naveo, pozitivno iznenađenje je i Mašinski fakultet, koji je po interesovanju budućih studenata gotovo u rangu sa Elektrotehničkim fakultetom.

On smatra da je za to najzaslužnija promocija i prilagođavanje programa.

„Ove godine discipline koje vode nekim konkretnim zanimanjima dominiraju. To su tehničke i biomedicinske nauke“, rekao je Bulat, ocenivši da je veliko interesovanje za Matematički fakultet ove godine prijatno iznenađenje.

Bulat je dodao da je, kao i prethodnih godina, Fakultet organizacionih nauka vodeći po ukupnom broju prijavljenih kandidata.

„Ali ako gledamo broj kandidata koji se prijavio u ukupnom broju, ako zanemarimo broj raspoloživih mesta, onda je opet Fakultet organizacionih nauka na prvom mestu – nepunih 2.000“, naveo Bulat.

Budući studenti su, dodao je, tradicionalno zainteresovani i za Medicinski fakultet, Farmaciju i Elektrotehnicki fakultet.

Na Univerzitet u Beogradu, istakao je, biće primljeno skoro 9.600 studenata na budžet, a oko 15.000 ukupno.

Bulat je naveo da će najtraženiji fakulteti vrlo malo ili nimalo povećavati kvote s obzirom na to da su kvote određene akreditacijom fakulteta, kadrom i prostorom kao i da sam proces nadležne institucije strogo prate.

On je upozorio da se rezultati prijemnog ispita neće priznavati na drugom srodnom fakultetu.

Cene prijemnih ispita kreću se od četiri, pa do 15.000, kao i prethodnih godina, a prorektor za nastavu BU smatra da su visoki troškovi nekih prijemnih ispita opravdani.

Kao primer najskupljeg prijemnog ispita navodi DIF, koji je u obavezi da organizuje program fizičke spremnosti, što, kako navodi, opravdava taj trošak.

Ukazuje i da je novo da je od 31 fakulteta, pet fakulteta podiglo cene školarine, ali navodi da je rast cene na nekim fakultetima zanemarljiv.

„Troškovi života rastu, troškovi akreditacije porasli su nekoliko puta u odnosu na prethodni period. S druge strane, mi govorimo o samofinansirajućim studentima koji iduće godine mogu postati budžetski“, zaključio je Bulat.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.