Trivan o zagađenju: “Životna sredina nije samo pitanje ministarstva, već je pitanje čitave Vlade…”

1
Foto BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zastite zivorne sredine/DS

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da je zagađenje vazduha podiglo svest društva o značaju životne sredine i to je ocenio kao “dobro stanje”.

Trivan je rekao na javnom slušanju na temu “Kvalitet vazduha u Srbiji” da ovakva situacija doprinosi mogućnosti da se bolje razume značaj zaštite životne sredine, kao i da je srpsko društvo došlo do “kritične tačke svesti”.

“To je dobro. Ovaj sastanak je dobar”, rekao je Trivan i dodao da stanje životne sredine “više nije usputno pitanje” u društvu.

On je naveo da je tokom novembra 2019. godine saobraćaj bio ključni zagađivač, jer kako je naveo, grejna sezona još nije zvanično počela.

Prema njegovim rečima, to ministarstvo je radilo “ono što treba da radi”.

“Uputili smo dopis u novembru mesecu svim lokalnim samoupravama, da dostave podatke o kvalitetu vazduha u njihovim sredinama”, rekao je Trivan i naveo da je 77 njih odgovorilo na dopis.

Ministar nije želeo da iznese te podatke jer je ocenio da oni nisu dovoljno dobri.

Trivan je rekao da je tokom procesa rešavanja zagađenja inspekcija tog ministarstva obavila provere 94 objekta i da su podneli prijave za one koji nisu poštovali propise.

On je naveo da je neophodno povećavanje zelenih površina, pošumljavanje, povremena redukcija saobraćaja, kao i da “urbanizam određuje meru i kvalitet života”.

Trivan je kazao da je tokom problema sa kvalitetom vazduha potvrđeno da su podaci Agencije za zaštitu životne sredine tačni i da se “može osloniti na njih” i dodao da je dobro što su podaci dostupni su svima.

On je ocenio da životna sredina nije samo pitanje ministarstva zaštite životne sredine, već je pitanje čitave Vlade.

“Sastav komisije govori ko je sve nadležan da rešava probleme sa zagađenjem vazduha”, zaključio je Trivan.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Individualna ložišta su najveći zagađivači vazduha u Srbiji. Grejanje kuća je problem a ne automobili. Država ne vlada stanjem i ne poznaje život svojih građana. Trivan verujem da bolje poznaje Pariz, London, Njujork… nego gradove čiji je ministar. Mesta od 1000 do 20000 stanovnika su najviše ugrožena, jer tamo nema toplana. Svi lože sve i svašta a to niko ne kontroliše. Veća sela su katastrofa. Ja sam moju decu prrebacio u obližnji grad baš zbog komšije koji mi je napravio kotlarnicu sa niskim dimnjakom tik pored prozora spavaće sobe. Sa atomobilima nije problem, problem je što Srbija ne poznaje grejanje na gas što rade sve normalne zemlje.

Comments are closed.