Trivan: “Mislim da neće biti dileme, da postoji konsenzus da se zabrane MHE na zaštićenim dobrima…”

2
Foto: Tanjug

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je izmene Zakona o zaštiti prirode, kojima će biti zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima, navodeći i da je Srbija zemlja u regionu koja ima najmanje površinskih autohtonih voda, preneo je N1.

“Polemika oko toga traje najmanje dve godine. Potrebno je imati u vidu da imamo najmanje površinskih voda u regionu, onda moramo da vodimo računa kako da sačuvamo vode, a jedan od načina je zabrana u zaštićenim dobrima”, istakao je Trivan za RTS.

Odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo da građani nisu bili toliko uporni i glasni tokom protesta, Trivan je rekao da bi se svakako razgovaralo o ovoj temi jer bi on to tražio.

Povodom protesta meštana da se zabrani njihova izgradnja i u zonama koje nisu zaštićene, on je rekao da reakcija u velikom broju ne bi bilo da su poštovana pravila prilikom njihove izgradnje, navodeći da su u nekim slučajevima “korita ostajala bez vode”.

Glavni problem kod mini-hidrocentrala nisu one same po sebi, kazao je ministar, već realizacija projekta. 

Govoreći zašto se nije to sprečilo, on je rekao da je to pitanje za opštine i lokalne inspekcije pa tek onda za ostale.

Na pitanje da li postoji konseznus u Vladi za izmenu zakona, on je rekao kako će se to tek videti.

“Mislim da neće biti dileme, da konsenzus postoji o tome da se zabrani njihova izgradnja u zaštićenim dobrima i mislim da neće biti dileme da će i biti usvojen u Skupštini”, rekao je Trivan. 

Nakon tih izmena, kako je naveo, napraviće se koncepcija da bi se videlo šta sa ostalim područjima u Srbiji.

2 KOMENTARA

  1. Када ће бити забрањене? Шта се чека? То је посао од три минута… Знам. Чекате да ови Ваши направе, па да се онда забрани, да им се онемогући потенцијална конкуренција. Ако је то што говорите поштено и одговорно – забраните све одмах!

  2. Ovaj ministar će bili prvi koji je pušten niz vodu. Saopštenje o kradji potoka je prvo trebao da saopšti čovek koji je faktor mira i stabilnosti u regionu.

Comments are closed.