Trileće je savršen spoj vazdušaste kore natopljene mlečnim sirupom i bogatim karamel prelivom. Ovaj sočni kolač osvojiće vas na prvi zalogaj! Njegova lagana i kremasta tekstura čini ga idealnim desertom za svaku priliku, a priprema je jednostavnija nego što mislite.

Lista sastojaka

Za koru:

6 jaja
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo

Za mlečni sirup:

500 ml mleka
200 ml slatke pavlake
200 ml kondenzovanog mleka

Za karamel preliv:

150 g šećera
50 g putera
200 ml slatke pavlake

Detaljna priprema recepta

Priprema kore – Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano mešati dok se ne sjedini.

Pečenje kore – Sipati smesu u podmazan pleh (dimenzije 30×20 cm) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.

Priprema mlečnog sirupa – U činiji sjediniti mleko, slatku pavlaku i kondenzovano mleko. Ohlađenu koru izbušiti viljuškom na više mesta, pa je postepeno preliti mlečnim sirupom. Ostaviti da upije najmanje 1 sat u frižideru.

Priprema karamel preliva – U šerpi otopiti šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodati puter i mešati dok se ne otopi, zatim polako doliti slatku pavlaku, neprestano mešajući dok ne postane glatka smesa. Ostaviti da se malo ohladi.

Završni korak – Izvaditi kolač iz frižidera i preliti ga pripremljenim karamelom. Po želji ukrasiti tankim linijama zaslađene pavlake ili čokoladne glazure. Ostaviti u frižideru još nekoliko sati pre služenja.

Saveti i preporuke

Za još bogatiji ukus, dodajte malo ruma ili ekstrakta vanile u mlečni sirup.

Ako želite intenzivniji karamel preliv, ostavite šećer da se karamelizuje malo duže, ali pazite da ne zagori.

Najbolje je služiti ga hladnog, jer tada upije sve ukuse i postane još sočniji.

Izvor: https://domacirecepti.rs/recept/trilece-najsocniji-kolac/

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.