Trilaterala, početak gradnje auto-puta, naredni samit u BiH: Kako je protekao drugi dan Erdoganove posete Beogradu

1
Foto: Tanjug

Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, bio domaćin Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske, preneo je N1.

Dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništva BiH položiće kamen-temeljac za izgradnju autoputa koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle trilateralnog sastanka Srbija-Turska-BiH da je današnji dan veliki zbog početka radova na autoputu Beograd-Sarajevo i da su na sastanku “prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoputeve i pruge”, a da su svi ti putevi putevi koji povezuju ljude.

Vučić je ocenio da je od 1945. godine “neka nevidljiva ruka” sprečavala izgradnju dobrih veza, odnosno puteva i pruga između Srbije i BiH, ali da je sada došlo vreme da se to promeni i da je Srbija već završila kompletnu dokumentaciju za izgradnju autoputa i obavezala se da kompletno finansira izgradnju mosta preko Save.

“Spajamo se sa Bijeljinom, koja je drugi najveći grad u Republici Srpskoj, a idemo i do Tuzle, koja je drugi najveći grad u Federaciji. To je od fantastičnog značaja za naše trgovinske odnose, koji su sve veći”, rekao je Vučić.

On je dodao da će biti građen i drugi deo autoputa, koji će spojiti Sarajevo sa Beogradom preko Višegrada i Požege i da će tako biti spojeni i Srbi iz Srbije sa onima u Gackom, ali i Bošnjaci iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice sa Sarajevom.

Predsednik Srbije je zahvalio Erdoganu i zbog toga što je svojim produženim ostankom u Beogradu i najavljenim odlaskom u Sremsku Raču, gde će biti obeležen početak radova na autputu Beograd-Sarajevo, pokazao koliko su mu važni i Srbije i BiH i čitav region.

Vučić je istakao da je uloga turskog predsednika na Balkanu nesumnjivo stabilizujuća i zahvalio mu na dosadašnjem angažmanu i trudu, što pokazuje da mu je region Zapadnog Balkana važan.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je da je najvažnije da se na trilateralnom sastanaku sa predsednikom Srbije i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine govorilo i razmišljalo o celom regionu.

Erdogan je izjavio da je izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo veoma važna za region i da će pomoći zaustavljanju odliva mozgova.

“Put je sinonim za civilizaciju. Ako uspemo da to izvedemo, da izgradimo put, to će imati veliki uticaj na stanovništvo ali i još veći uticaj na sprečavanje odliva stanovništva. To će učiniti region mestom koje privlači ljude i koje će biti dostupno”, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da su sastanci juče i danas bili veoma korisni i plodni i da veruje da će susreti u formatu trilaterale dodatno zbližiti Srbiju i BiH.

Turski lider je naglasio i da problemi sa Savetom ministara BiH moraju da se reše, da je prošlo 12 meseci od kada je trebalo da bude formiran, a da se bez vlade ne može raditi.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodike kazao da će autoput “svakako obeležiti saradnju u okviru trilaterale” i dodao da je dogovoreno da naredni samit bude održan sledeće godine u BiH, a potom u Tirskoj 2021. godine.

“Razgovarali smo i o gasovodu Turski tok, o mogućnosti učešća BiH u tom projektu, o modernizaciji železničke mreže, kao i o potrebi da se očuva dobra politička saradnja, stabilnost i mir”, kazao je Dodik.

On je dodao da je Erdogan na samitu rekao da treba izbeći poteze koji bi mogli da ugroze mir i stabilnost.

1 KOMENTAR

Comments are closed.