Trijumf striming platformi na dodeli Emija: Netfliksu čak 44 priznanja, serije Kruna i Damin gambit osvojile najviše nagrada…

0

Netfliksove serije “The Crown“ i „The Queen’s Gambit“, kao i “Ted Lesso”, serija kompanije “Apple TV+”, osvojile su Emi nagrade, ujedno i prva Emi priznanja za striming platforme, što je učvrstilo njihov ugled u televizijskoj industriji, prenosi AP.

“Bez teksta sam”, rekao je Piter Morgan, tvorac i pisac britanske kraljevske sage “The Crown”, koja je pored četiri nagrade za glumce iz serije osvojila i nagrade za glumu, scenario i režiju.

Kablovski kanali i televizijske mreže su ranije dominirali na dodeli Emi nagrada. Međutim, ove godine je viđena potpuno drugačija situacija. Netfliks je osvojio ukupno 44 nagrade, što je jednako rekordu koji su postavile televizijiske kuće, odnosno CBS, 1974. godine. Striming platforme su 2007. godine predstavile prvog kandidata za najbolju dramsku seriju – „House of Cards“.

„The Crown“ i „The Queen’s Gambit“ izjednačeni su po broju osvojenih nagrada na ovogodišnjem Emiju sa po 11 priznanja, a „Ted Lasso“ je prvi u kategoriji komedija sa sedam nagrada.

HBO je preko svoje striming platforme ostvario uspeh sa serijom „Mare of Easttown“, kriminalističkom dramom koja je osvojila četiri Emija, uključujući i nagradu za najbolju glumicu, koja je pripala Kejt Vinslet.

Zvezde serije “The Crown” Olivija Kolman i Džoš Okonor osvojili su nagrade za najbolju glumicu i glumca u kategoriji drame. Džejson Sudejkis (“Ted Lasso”) i i Džen Smart (“Hacks”) osvojili su ista prizanja u kategoriji komedija.

Hana Vadingam (“Ted Lasso”) je dobitnica priznanja za najbolju sporednu ulogu u kategoriji komedija. Bret Goldstajn je dobio nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu u istoj kategoriji.

Džilijan Anderson i Tobijas Menzijes (“The Crown”) osvojili su nagrade za najbolje sporedne uloge u kategoriji drama.