Trideset godina pesme „Wind of Change“: Šta je “himnu mira” učinilo najuspešnijom nemačkom rok pesmom u svetu…?

0

Trideset godina je prošlo otkako je objavljena himna miru „Wind of Change“. Šta je to što je tu baladu grupe Skorpions učinilo najuspešnijom nemačkom rok pesmom u čitavom svetu?

U vreme kada je pre 30 godina, 3. februara 1991, objavljen singl „Wind of Change“ (Vetar promene), nemački hard rok bend Skorpions („Scorpions“ iliti Škorpioni) već je bio poznat širom sveta. Godine 1988. održali su deset koncerata u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Petersburgu, a nastupili su i na Moskovskom muzičkom mirovnom festivalu koji je važio za Vudstok SSSR-a. Na koncertu bilo je 260.000 ljudi. Tokom tog boravka u Moskvi i nastala je moćna balada „Wind of Change“, piše Dojče vele.

„Rusi su nas dočekali raširenih ruku“, seća se u intervjuu za DW frontmen Klaus Majne. „Bilo je mnogo posebnih momenata u Lenjingradu. Sva naša iskustva, sve što smo doživeli, sve to je bila inspiracija za ’Wind of Change’, koja je objavljena neposredno pred pad Berlinskog zida u septembru 1989.“

U vreme kada je pre 30 godina, 3. februara 1991, objavljen singl „Wind of Change“ (Vetar promene), nemački hard rok bend Skorpions („Scorpions“ iliti Škorpioni) već je bio poznat širom sveta. Godine 1988. održali su deset koncerata u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Petersburgu, a nastupili su i na Moskovskom muzičkom mirovnom festivalu koji je važio za Vudstok SSSR-a. Na koncertu bilo je 260.000 ljudi. Tokom tog boravka u Moskvi i nastala je moćna balada „Wind of Change“.

„Rusi su nas dočekali raširenih ruku“, seća se u intervjuu za DW frontmen Klaus Majne. „Bilo je mnogo posebnih momenata u Lenjingradu. Sva naša iskustva, sve što smo doživeli, sve to je bila inspiracija za ’Wind of Change’, koja je objavljena neposredno pred pad Berlinskog zida u septembru 1989.“

CIA pisala pesmu?

Uspeh pesme „Wind of Change“ nepobitan je i nakon 30 godina. Klaus Majne je 2015. za časopis „Rolling Stone“ podsetio da je singl prodat u više od 15 miliona primeraka i da je tako uspešniji čak i od „Boemske rapsodije“ britanskog benda Kvin (Queen). Ili, kako je rekao američki novinar Patrik Reden Kif, uspešnija je od bilo koje pesme Britni Spirs.

„Wind of Change“ i dalje je veoma važan deo pop kulture, pa je Patrik Reden Kif čak napravio i podkast o pesmi koji je privukao ogromnu pažnju. Ono što je zanimljivo jeste da se novinar tu bavi i pitanjem da li su pesmu napisali Skorpionsi ili američka tajna služba CIA.


Zvanični video spot „Wind of Change“, koji se od 2009. nalazi na Jutjubu, do sada je zabeležio više od 800 miliona klikova. „Wind of Change“ je najuspešnija pesma nekog nemačkog benda u celom svetu.

Ali, šta je to što baladu i tri decenije kasnije čini toliko uspešnom? Klaus Majne u intervjuu za DW ovako to objašnjava: „Verujem da će nas uvek pratiti čežnja za mirom“. I još: „Ova pesma će uvek da podseća da slobodu nismo dobili zabadava. I da ova sloboda brzo može da se završi.“