Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze „3P” započinje obeležavanje Svetskog dana psorijaze Tribinom posvećenom pacijentima u utorak 15. oktobra u prostorijama KBC “Zvezdara” u 18 časova.  Na ovom skupu će pacijenti i članovi njihovih porodica moći da se informišu o mogućnostima i načinima lečenja psorijaze u Srbiji.

Dr Predrag Majcan, načelnik odeljenja dermatovenerologije u KBC “Zvezdara” odgovaraće na pitanja pacijenata i diskutovati sa pacijentima o problemima sa kojima se suočavaju u procesu lečenja.

Predstavnici Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze „3P“  napominju da su zahvaljujući razumevanju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od ove godine dostupni biološki lekovi za pacijente sa teškim oblikom psorijaze, čime su unapređene i proširene mogućnosti lečenja u Srbiji i ističu da pacijenti treba da budu motivisani da razgovaraju sa svojim lekarom o terapiji koja im je dostupna i koja će ih osloboditi simptoma ove bolesti. 

Vladimir Kecić, predsednik ovog Udruženja, naglasio je da je psorijaza  ozbiljno sistemsko, autoimuno oboljenje, često udruženo sa drugim bolestima, kardiovaskularnim, infarktom miokarda, dijabetesom.

Kecić je istakao da se pacijenti suočavaju sa stigmatizacijom jer se psorijaza smatra zaraznom bolešću, što dovodi do izolovanosti, depresije, anksioznosti, i čak suicidalnih misli. Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10 do 20 odsto ima teži oblik bolesti. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.