Tri venčanja prekinuta su u Đakovici, Juniku i Slatini, dok je jedan noćni klub u Prištini zatvoren, saopštio je kasno sinoć kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj.

Nastavak okupljanja građana čak i održavanje tradicionalnih venčanja, ozbiljno podrivaju disciplinu i preporuke za sprečavanje i borbu protiv virusa, poručio je kosovski ministar zdravlja, uz naznaku da su protiv vlasnika sinoć zatvorenih objekata preduzete zakonske mere, piše portal „Kossev“.

I dok hotelijeri i ugostitelji protestuju i zahtevaju od kosovske vlade da ukine zabranu organizovanja venčanja i drugih proslava, Zemaj poručuje da ovakvi događaji mogu da postanu izvor zaraze te da je to neprihvatljivo.

„Venčanja i bilo koji drugi skupovi koji mogu biti izvor bolesti kovid-19 biće sprečeni i zatvoreni u skladu sa propisima o prevenciji i kontroli virusa. Zakon je vrlo jasan, samo ga treba primenjivati“, poručio je Zemaj u objavi na Fejsbuku.

Zemaj dodaje da su sve mere kosovske vlade uvedene s ciljem zaštite zdravlja građana, te da će svi koji ih krše, snositi posledice.

Uvođenjem prvih mera kosovske vlade još sredinom marta meseca, naloženo je zatvaranje ugostiteljskih objekata. Juna meseca, međutim, ponovo je dozvoljen rad kafića, barova, restorana, tržnih centara, ali je ostalo nerešeno kada će se dozvoliti ponovno održavanje svadbi i ostalih proslava.

Vlasnici sala za venčanja i hotelijeri protestovali su u više navrata i zahtevali od kosovske vlade da se ukine zabrana organizovanja proslava. Kosovska ugostiteljska i turistička komora pre svega pet dana zvanično se obratila sa ovakvim zahtevom kosovskom Ministarstvu zdravlja.

Ovo udruženje ugostitelja, još krajem jula organizovalo je mirne proteste, a oni su se ponovili i krajem septembra, kada su ispred vlade lomili tanjire u znak revolta. Tada je Kosovska vlada ublažila mere, produživši rad ugostiteljskih objekata za sat vremena – od 22:30 na 23:30.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.