Tri varijante termina raspusta: “Ne dolazi u obzir je da sve ostane kako jeste, odluka sledeće nedelje”

2
Printscreen/YouTube/RTS

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će sednica Kriznog štaba biti verovatno održana sledeće nedelje i da će na njoj stručni deo štaba, uz konsultacije sa ljudima iz prosvete, predložiti da zimski raspust počne ranije zbog epidemiološke situacije u zemlji. Tiodorović kaže da za termin raspusta postoje tri varijante, ali da je najmanje verovatna ona da sve ostane po starom i raspust počne 31. decembra. On je rekao i da se protivi održavanju masovnih dočeka Nove godine i drugih slavlja na kojima je veliki broj ljudi, ali da smatra da bi slave trebalo slaviti, u porodičnom krugu, sa 10 – 15 ljudi.

On je rekao da Krizni štab vrši svakodnevne pripreme i procene epidemiološke situacije, da prate šta se dešava ne samo kod nas, već i na Balkanu, u Evropi i svetu, te da epidemiološku situaciju ne može da oceni stabilnom, već nesigurnom, prenosi N1.

Kaže da je s jedne strane, smanjenje broja neovopotvrđenih slučajeva i nešto bolji odnos primljenih i otuštenih u bolnicama nego ranije, ali da je sa druge strane zabrinjavajuć velik broj fatalnih završetaka, zbog čega bi celu situaciju trebalo posmatrati sa oprezom i da ako posotji neki optimizam, on mora biti zasnovan na činjenicama.

Govoreći o predlozima za zimski raspust, objasnio je da bi po prvom, on počeo 15. decembra i obuhvatio bi i katolički Božić, a trajao bi do iza pravoslavnog Božića. Drugi predlog je da raspust počne pred katolički Božić, dakle malo kasnije i da traje možda do iza 13. januara. „Treći predlog, koji mislim da ne dolazi u obzir je da sve ostane kako jeste“, kaže Tiodorović.

Tiodorović je naglasio da će u svakom slučaju biti konsultovani prosvetni radnici koji su i do sada podneli veliki teret tokom pandemije.

On je rekao i da od mere pomeranja raspusta očekuje efekte ukoliko se ne ponovi ono što je bilo za produženi jesenji raspust, da se odlazi na zimovanja i u banje.

„Ako se to pretovori u odlaske u skijališta, turističke boravke u banjama, onda opet nismo ništa uradili“, rekao je Tiodorović i dodao da u nadama da će biti drugačije polazi od toga da je sigurno svaki čovek čuo da je umro neko u njegovoj okolini, u porodici na radnom mestu… „Koliko umetnika, lekara, sestara, građana smo izgubili…“, podseća Tiodorović.

2 KOMENTARA

Comments are closed.