Evropsko krilo Severnoatlantskog pakta još uvek nije, bez pomoći Amerike, u poziciji da se suprotstavi efikasno Ruskoj Federaciji na bojnom polju iz tri razloga: nemaju dovoljno vojnika pod oružjem i osim Britanaca i Francuza nemaju nikakvo ratno iskustvo, od evropskih članica NATO-a samo Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska raspolažu nuklearnim arsenalom koji je deset puta manji od ruskog, a treći razlog je što Rusija ne može da se izoluje, štaviše, ako bi došao Donald Tramp na vlast u Vašingtonu, Evropa bi rizikovala da se nađe izolovana, odnosno bez „arsenala demokratija“, kako je SAD definisao Frenklin Ruzvelt pre osamdeset godina.

Kada saberemo sve vojnike evropskih država pod oružjem, dolazimo do broja između 700.000 i 800.000. U velikoj većini članica obavezno služenje vojnog roka je ukinuto pre 20 ili 25 godina, tako da je i broj rezervista veoma limitiran. Drugi problem je što pripadnici evropskih oružanih snaga nemaju gotovo nikakvo ratno iskustvo. Od Drugog svetskog rata naovamo vojnici evropskih članica NATO-a i kada su bili angažovani u ratnim teatrima, ne računajući Francuze i Britance, bili su u tzv. mirovnim misijama i obračunavali su se eventualno sa lokalnim bandama. Armije evropskih država nisu spremne za konvencionalni i frontalni rat sa bilo kim a kamoli sa ruskom armijom čiji oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici imaju dugo i neprekidno iskustvo: od rata u Avganistanu, preko Čečenije, Gruzije, Sirije, do Ukrajine.

Velika Britanija i Francuska, zajedno, imaju malo više od 500 nuklearnih bojevih glava. Francuzi raspolažu sa 290 a Britanci sa 225, dok Rusija ima oko šest hiljada. Posle eventualnog nuklearnog rata vratili bismo se, kako je govorio Ajnštajn, u kameno doba, ali je evidentna ruska supremacija na Starom kontinentu, ako bi se ostvarili najgori snovi sa Trampom u Beloj kući i realizacijom njegovih pretnji da će ostaviti kontinent bez američkog nuklearnog kišobrana.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 28. MARTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 637

Nedeljnik 637

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.