Tri pisma za Holivud, ili kako je Boris Džonson “dosadnu priču” o Bregzitu učinio zabavnom i šta o tome misle Evropa i britanska opozicija

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson poslao je u subotu nepotpisano pismo Evropskoj uniji tražeći odlaganje Bregzita, ali to nije bilo jedino pismo u paketu za Brisel.

On je poslao ukupno tri pisma Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog saveta: spomenuto nepotpisano pismo, zatim propratnu zabelešku britanskog ministra za EU i treće pismo u kojem kaže da on lično nije za produženje roka. Potpisano, naravno.

“Jasno sam, od kada sam postao premijer, a i danas u parlamentu, izneo svoje viđenje, i stav vlade – dalje produženje naštetilo bi interesima Velike Britanije i našim partnerima, kao i odnosima između nas”, rekao je Džonson u trećem pismu.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije sastao se u Briselu s ambasadorima država članica EU kako bi razmotrili moguće posledice zahteva za novo odlaganje Bregzita, odmah pošto je Tusk potvrdio da je dobio pisma.

Upitan da li bi lideri EU bili spremni da odobre novo odlaganje Bregzita, Barnije je rekao samo da će predsednik Evropskog saveta Donald Tusk održati konsultacije “u narednim danima”.

Međutim, “Sandej tajms” piše o tome da su evropski zvaničnici na prvim sastancima u vezi sa ovim pitanjem doneli zaključak da bi novo odbijanje u Parlamentu odložilo Bregzit do februara.

Odlaganje podrazumeva da će Britanija moći da napusti EU i ranije, na primer 1. ili 15. novembra ili u decembru i januaru, ako sporazum bude ratifikovan pre isteka roka, piše britanski list.

Opozicioni lideri u Londonu tvrde kako se premijer ponaša neprimereno, kao i da dogovorenim planom dovodi u opasnost Veliku Britaniju.

“On je detinjast. Zakon je vrlo jasan, morao je da potpiše jedno pismo u skladu sa zakonom, a on se ponaša detinjasto i mislim da ako – iako mislim da se to neće desiti – za 11 dana napustimo EU bez dogovora, onda će on snositi svu odgovornost”, smatra laburista i ministar za Bregzit vlade u senci Ser Kir Starmer.