Tri migranta mrtva, devetoro hospitalizovano: Tragedija na granici Poljske i Belorusije

0

Tela trojice migranata pronađena su danas na različitim lokacijama na istočnoj poljskoj granici sa Belorusijom, a još devet osoba je hospitalizovano, saopštila je lokalna pogranična služba.

Portparolka lokalne policije Edita Pačuk rekla je za Radio 5 da su lokalni stanovnici, koji su sakupljali pečurke u šumi u blizini granice sa Belorusijom i Litvanijom, naišli na trojicu Iračana, od kojih je jedan bio mrtav, javlja AP.

Preostala dvojica su prebačena u policijski pritvor i oni su dobili medicinsku pomoć.

Portparolka pogranične službe Ana Mihalska rekla je za AP da su tela preostale dvojice stranaca takođe pronađena u blizini granice sa Belorusijom.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu povodom smrti tri osobe.

U odvojenom incidentu, osam migranata, među kojima su tri žene i pet muškaraca, koji su se zaglavili u močvarama u blizini poljske granice sa Belorusijom, spašeni su danas zajedničkim snagama pogranične službe, policije, vatrogasaca, vojske i helikopterske ambulantne službe.

Sedam migranata je prebačeno u bolnicu.

Članovi Evropske unije, Poljska i Litvanija, ranije su rekli da se suočavaju sa pojačanim pritiskom migranata na njihovim granicama sa Belorusijom.

Oni su to nazvali “hibridnim napadom režima beluruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, sa ciljem da se destabilizuje EU”.

Mihalska je rekla da je osujećeno više od 3.800 pokušaja ilegalnih prelazaka granice iz Belorusije samo u septembru, a u subotu 320.