Tri fotografije “blekfejsa” i dva izvinjenja za jedan dan: Kanadski premijer Džastin Trudo se, očigledno, godinama maskirao u crnca

0
Tanjug (Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

Kanadski premijer Džastin Trudo nikako da se otrese skandala. Nakon što su u protekla dva dana objavljene fotografije iz mladosti na kojima je maskiran u crnca, i Trudo se dvaput izvinio, objavljen je i video-snimak trećeg slučaja.

To znači da su u jedva 12 sati, otkad je Tajm objavio prvu fotografiju, otkrivena tri ovakva slučaja. U prvom slučaju, radilo se o zabavi održanoj 2001. na temu “1.001 noć” u srednjoj školi u Vankuveru u kojoj je Trudo predavao kao nastavnik. Fotografija je završila u školskom godišnjaku, gdje ju je Tajm i otkrio.

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen s Trudoom, rekao je da je “to šminkanje delo otvorenog podsmeha i rasizma” i da je Trudo “neko s potpunim nedostatkom rasuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman da upravlja ovom zemljom”.

Trudo na “Arapskoj noći” 2001. godine

Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet sedmica, a ovaj skandal bi mogao itekako naneti štetu Trudoovom progresivnom imidžu.

Trudo je, pošto se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja “blekfejsa”, što je termin za maskiranje belaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom uradio.

Radilo se o takmičenju talenata u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Fotografija je prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na takmičenju je pevao rege pesmu “Day-O”, koju je popularisao afroamerički pjevač i aktivista Hari Belafonte.

Kanadski portal Global News potom je objavio snimak i trećeg slučaja Trudoovog maskiranja u “blekfejs”. Radi se o snimku, navodno snimljenom devedesetih godina u srednjoj školi, a na njemu se Trudo krevelji u kameru, podižući ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.