Trgovinski rat u najavi ili lokalni problem sa britanskim akcentom: Priča o “Protokolu o Severnoj Irskoj” i londonskoj “depeši”

0
EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

Sve češće pažnji ljudi koji ne žive od (međunarodne) politike promakne tek tako neka važna vest. I ne čudi, u hiperprodukciji događaja i priča o njima. Tako je sinoć svet obišla londonska “depeša” o tome da britanska vlada želi, insistira, ma podvikuje, da je neophodno da se ispočetka pregovara o “Protokolu o Severnoj Irskoj”, koji je išao uz Bregzit.

Na prvu loptu, vest deluje kao još jedna lokalna ostrvska zađevica sa teško razumljivim akcentom, ali je u pitanju zapravo prilično ozbiljan problem u najavi, koji bi mogao, ako se stvar ne reši izbalansirano, da dovede do trgovinskog rata.

Evropi je samo još to falilo.

Fabula

Nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Evropske unije, bili su potrebni posebni trgovniski aranžmani za Severnu Irsku, zato što je to jedini deo Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu sa zemljom EU – Republikom Irskom.

Pre Bregzita je bilo lako transportovati robu preko ove granice jer su obe strane imale ista trgovinska pravila EU. Nisu bile potrebne nikakve provere ili dodatna zamorna papirologija.

Nakon Bregzita, bio je potreban novi sistem jer EU ima stroga pravila o hrani i zahteva granične provere kada određena roba – poput mleka i jaja – stigne iz zemalja koje nisu članice EU.

Granica je takođe osetljivo pitanje zbog problematične političke istorije Severne Irske. Strahovalo se da bi kamere ili granični stubovi mogli dovesti do nestabilnosti. Velika Britanija i EU su se složile da je zaštita mirovnog sporazuma iz 1998. godine u Severnoj Irskoj – Sporazuma na Veliki petak – apsolutni prioritet.

Zato je umesto toga između Republike Irske i Severne Irske postavljen, ispostavlja se, vrlo krhak sporazum.

Kako funkcioniše protokol i zašto postoji protivljenje?

Umesto provere robe na irskoj granici, protokolom je dogovoreno da se sve inspekcije i provere dokumenata obavljaju između Severne Irske i Velike Britanije (Engleske, Škotske i Velsa). Oni se odvijaju u lukama Severne Irske.

Takođe je dogovoreno da će Severna Irska nastaviti da poštuje pravila EU o standardima proizvoda.

Unionističke partije podržavaju da Severna Irska bude deo Ujedinjenog Kraljevstva. Oni tvrde da postavljanje efikasne granice preko Irskog mora podriva mesto Severne Irske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

Najveća unionistička partija Severne Irske (DUP), odbija da učestvuje u vladi Severne Irske, ako se ovo pitanje ne reši.

Iako je DUP zauzeo drugo mesto na majskim izborima posle Šin Fejna – nacionalističke partije koja prihvata Protokol – nova vlada Severne Irske ne može da se formira bez njene podrške.

Šin Fejn je optužio sindikaliste da veruju da mogu da “drže društvo kao taoca”.

Šta predlaže vlada Velike Britanije?

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je poslanicima da je Protokol izazvao probleme koje vlada nije predvidela kada je potpisala sporazum.

U svom Predlogu zakona o protokolu o Severnoj Irskoj, britanska vlada predlaže stvaranje crvenih i zelenih traka za robu koja se uvozi iz Britanije u Severnu Irsku.

Zelena traka bi bila samo za trgovce od poverenja koji prevoze robu u Severnu Irsku. Takvo kretanje robe bilo bi izuzeto od provera i carinskih kontrola. Crvena traka bi bila za proizvode namenjene EU, uključujući Republiku Irsku. Ova roba bi bila podvrgnuta potpunim carinskim kontrolama.

Promenila bi se i poreska pravila. Preduzeća u Severnoj Irskoj trenutno su regulisana pravilima EU o državnoj pomoći i pravilima PDV-a, što znači da subvencije koje se isplaćuju u Severnoj Irskoj i poreske olakšice moraju biti u granicama koje postavlja EU. Predlog zakona bi uklonio ova ograničenja.

Britanska vlada takođe želi nezavisnog međunarodnog arbitra koji će rešavati sporove oko protokola Severne Irske, a ne Evropski sud pravde.

Ministar spoljnih poslova kaže da je hitnost situacije značila da je vlada morala da iznese ove nove mere bez postizanja dogovora sa EU, ali da je ipak preferirala rešenje pregovorima.

Međutim, poslanici opozicije optužili su vladu da se ponaša neodgovorno.

Šta kaže EU?

EU je ranije upozoravala da ponovno pregovaranje o tekstu protokola o Severnoj Irskoj ne dolazi u obzir i da će svaka jednostrana akcija Velike Britanije imati posledice.

EU je prošlog oktobra iznela sopstvene predloge za protokol, uključujući – smanjenje 80 odsto provera i upola manju papirologiju u vezi sa tim. London je to, međutim, odbio, rekavši da bi to “pogoršalo trenutne trgovinske aranžmane”.

Nije jasno kako će EU odgovoriti, ali neki stručnjaci strahuju od mogućeg trgovinskog rata.

Bivša premijerka Tereza ​​Mej upozorila je da bi napuštanje protokola oštetilo reputaciju Velike Britanije.