Pripadnici neonacističke stranke „Treći put“, organizovani u antimigrantske granične kontrole, zaustavljeni su tokom vikenda u pokušaju da vrate izbeglice i migrante s nemačke granice. Ko se krije iza te grupe?

Mala nemačka neonacistička stranka „Treći put“ (Der III. Weg), koja broji samo nekoliko stotina članova, privukla je tokom vikenda pažnju i nemačke i svetske javnosti kada je u okupila ljude u svojevrsne patrole na nemačko-poljskoj granici, u pokrajini Brandenburg, a sve u pokušaju da spreči migrante da uđu u zemlju, prenosi Dojče vele.

Policija je zaplenila znatne količine oružja od više od 50 ljudi koje je zaustavila – uključujući i biber-sprej, palice, mačetu i bajonet – i naredila tim. „građanskim patrolama“ (Bürgerwehr) da se povuku iz  graničnog područja.

Osnivanje i članstvo

Politička stranka „Treći put“ osnovana je u septembru 2013. u Hajdelbergu, na jugozapadu Nemačke, odvojivši se od krajnje desno-nacionalističke NPD. Osnivač i vođa stranke je Klaus Armstrof, bivši zvaničnik NPD koji se posvađao sa strankom oko njenog ideološkog usmerenja.

Armstrof je, kako su izveštavali mediji, aktivno regrutovao članove iz neonacističke grupe poznate pod imenom „Slobodna mreža jug“ (Freies Netz Süd), koja je bila aktivna u Bavarskoj pre nego što je 2014. godine zabranjena. Smatra se da je Armstrof dobro povezan s neonacističkim grupama i van nemačkog političkog sistema.

U svom najnovijem izveštaju, nemačka obavještajna Služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV), koja deluje unutar zemlje, navodi da stranka ima samo oko 600 članova širom Nemačke. Ali baš zato, „Treći put“ sebe smatra malim, tvrdokornim jezgrom, koje je više zainteresovano za politički aktivizam, nego za povećanje broja članova.

Ideologija

„Treći put“ je dobio ime po takozvanom „trećem putu“ u politici, što se vidi u prvoj od ukupno deset tačaka programa stranke: „Cilj rada je stvaranje nemačkog socijalizma, koji bi se držao daleko od eksploatatorskog kapitalizma i egalitarnog komunizma.“

Smatra se da je stranka povezana s „levim krilom“ koji propagira nacističku ideologiju i zalaže se za nacionalizaciju svih ključnih nemačkih grana industrije, kao i javnih servisa, sistema socijalne zaštite, banaka i velikih kompanija.

Socijalizam kao zaštitni znak ove stranke, izrazito je nacionalistički i rasistički intoniran i pokazuje bliskost s ciljevima izvorne nacističke stranke Adolfa Hitlera: njen program uključuje „rigorozno finansiranje porodica s mnogo dece kako bi se sprečilo izumiranje nemačkog naroda“ i kako bi se „očuvala i dalje razvijala biološka supstanca nemačkog naroda“.

Štaviše, „Treći put“ otvoreno dovodi u pitanje legitimitet nemačkih posleratnih granica, zahtevajući „mirnu obnovu ’Velike Nemačke’ u njenim izvornim granicama“.

Strategija i metode

U svom najnovijem izveštaju, Služba za zaštitu ustavnog poretka uočila je sve veći profesionalizam u radu stranke „Treći put“ u poslednjih nekoliko godina. Stranka je 2019. preustrojila svoje strukture kako bi se prilagodila nemačkim izbornim pravilima, čime je postala prihvatljiva za učešće na državnim, pokrajinskim i regionalnim izborima. Služba takođe navodi da stranka ima oko 20 baza širom Nemačke, a da je politički najaktivnija u sedam od 16 nemačkih pokrajina, uključujući Bavarsku, Severnu Rajnu-Vestfaliju i Brandenburg, gde su sada zaustavljene aktivnosti naoružanih grupa koje uzimaju pravdu u svoje ruke.

Tokom predizborne kampanje ove godine, stranka „Treći put“ našla se na sudu, jer su njeni pripadnici u Minhenu i Saksoniji kačili plakate sa sloganom „Obesite Zelene“. Nemački sudovi su na kraju donijeli presudu da je na taj način prekršen zakon i da se plakati moraju ukloniti.

U „Trećem putu kažu da su svoje delovanje podelili u tri „borbe“: „političku, kulturološku i borbu za zajednicu“. Politička borba podrazumeva predizbornu borbu, a kulturološka borba definisana je kao borba za „očuvanje običaja“. Borba za zajednicu podrazumeva niz humanitarnih aktivnosti, pa i pomoć beskućnicima (iako samo onima koji se smatraju „pravim Nemcima“) i organizovanje lokalnih sportskih aktivnosti, posebno onih koje obuhvataju borilačke veštine.

„Treći put“ je takođe učestvovao u brojnim demonstracijama protiv mera lokdauna koje je uvela nemačka vlada i na svojoj internet-stranici širio teorije koje dovode u pitanje ozbiljnost pandemije. U jednom članku objavljenom na njihovoj stranici 2020, „Treći put“ je tvrdio da pandemiju iskorišćavaju Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) kako bi ubrzali ukidanje gotovine. Ujedno je rečeno i da je predsednica ECB Kristin Lagard – jevrejskog porijekla. Služba za zaštitu ustavnog poretka opisuje „Treći put“ kao antisemitsku i rasističku stranku.

Slično pozivu na stvaranje naoružanih grupa građana u Brandenburgu, „Treći pute je 2020. okupio „nacionalne patrole“ u mnogim nemačkim gradovima, navodno da bi zaštitio nemački narod od „stranih kriminalaca“, a uz obrazloženje da je nemački narod deklarisan kao „free game“ , što bi otprilike značilo narod od koje svi drugi mogu slobodno da uzimaju.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-na-plus-pokloni/
Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.