Treći dan zaredom preko 600 mrtvih od koronavirusa u Poljskoj

0
Foto: Profimedia

(Beta) – U Poljskoj je za poslednja 24 časa preminulo od kovid-19 626 osoba, treći dan zaredom rekordnih preko 600, dok su u testovima utvrdjena 22.464 novozaražena korona virusom, saopštilo je danas nove statistike poljsko Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama su trenutno 22.643 kovid-19 pacijenta, od toga 2.135 u teškom stanju na respiratorima i na raspolaganju za dalje pacijente slobodan ostaje 801 respirator.

Od početka pandemije kovid-19 u proleće u Poljskoj koja ima oko 38 miliona stanovnika, do danas se korona virusom zarazilo 819.262 ljudi, a preminulo je 12.714, dok se oporavilo 381.800 zaraženih virusom.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je da će najkasnije u ponedeljak predstaviti plan otvaranja privrede i popuštanja mera u narednim nedeljama i mesecima, ali ministar zdravlja Adam Njedjelski kazao je danas da Poljska još nije izbegla rizik da se mere pooštre i bude uveden tzv. nacionalni karantin, za koji je granica dnevni priraštaj oko 27.000 novozaraženih svakodnevno u toku nedelju dana.

“Rizik da će biti proglašen nacionalni karantin je još veliki i trebalo bi da to imamo na umu. Dnevni priraštaj obolelih se stabilizuje ali i dalje imamo oko 20.000 i više novozaraženih dnevno. Leto i češki primer restrikcija koje su suviše brzo popuštene dao nam je lekciju da se brzo popuštanje odražava na visoke brojeve novozraženih”, kazao je ministar Njedjelski u intervjuu za poljski tabloid Super ekspres.

Čak i kad bi se dnevni priraštaji brzo osetno smanjili, po mišljenju ministra, ukidanje sanitarnih mera bilo bi preuranjeno.

“Nažalost, ovi božićni praznici podsećaće na Uskrs koji smo takođe slavili u krugu najbižih”, rekao je Njedjelski i dodao da će objaviti preporuku da Poljaci slave Božić kod svojih kuća u krugu najuže porodice.

U Češkoj koja se nekoliko nedelja u oktobru i novembru držala u vrhu crnih lista zemalja po statistikama dnevni priraštaja novozaraženih i preminulih u preračunu na 100.000 ili milion stanovnika epidemija kovid-19 koči toliko da vlada danas razmatra da Češka predje iz najrizičnijeg, petog stepena sa najoštrijim merama stepen niže, a po riziku je na granici sa još manjim, trećim stepenom i neke mere u skladu sa novim epidemološkim sistemom PES popusti.

Tokom četvrtka je na testovima u Češkoj otkriven 6.471 novozaraženi korona virusom, što je za 1.402 manje nego istog dana prošle sedmice, a aktivnih slučajeva je sada nakon nekoliko nedelja prvi put ispod 100.000, konkretno 95.501 od čega je u bolnicama 6.555 kovid pacijenata, dok je pre nedelju dana bilo hospitalizovano preko 7.000 osoba.

Trenutno je u teškom stanju koje iziskuje intenzivnu negu ili respirator 919 pacijenata, a ministar zdravlja Jan Blatni saopštio je da Češkoj neće po svemu sudeći biti potrebne vojne poljske bolnice, u Pragu sa 500 ležajeva i u Brnu sa 300, ali ih neće ukidati do februara i ponudiće te kapacitete kao pomoć drugim zemljama.

U četvrtak je u Češkoj preminulo 59 kovid-19 pacijenata čime je broj žrtava pandemije u Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, porastao od proleća na 6.874.

Vlada će danas na sednici produžiti vanrednu situaciju zbog pandemije, stepen blaže od vanrednog stanja, za šta joj je blagoslov sinoć dao donji dom parlamenta, ali ne na daljih 30 dana kako je tražila vlada, već samo do 12. decembra.

Takođe, pored popuštanja mera u skladu sa četvrtim stepenom kada se recimo policijski čas skraćuje i ne važi kao sada od 21 čas, već od 23 časa, vlada mora po jučerašnjem zahtevu parlamenta da reši kako da spreči da veliki nadnacionalni trgovinski lanci mogu da prodaju u svojim hipermarketima i obuću i odeću, dok su male i srednje češke radnje zatvorene zbog sanitarnih mera.

“Mere po sistemu PES bi trebalo da traju do perioda pred Božić da se spreče gužve u radnjama zbog božićnih kupovina. Tako ćemo moći da regulišemo mere. U suprotnom bi uz poklone u radnjama kupili i virus i bolest”, kazao je ministar Blatni.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500