Treća doze AstraZenekine vakcine dovoljno snažna protiv bilo koje varijante koronavirusa

  0

  Treća doza vakcine protiv kovida-19 kompanije AstraZeneke i Univerziteta u Oksfordu postigla je dobre rezultate u proizvodnji antitela, pa je dodatno pojačala efikasnost vakcine među učesnicima studije, objavio je  Financial Times.

  Vest je objavljena u trenutku kada proizvođači vakcina upozoravaju na to da će svetu svake godine verovatno trebati docepljivanje, nova doza  ili nova vakcina koja će pojačati njihov efekat zbog razvoja novih varijanti virusa, premda pojedini naučnici dovode u pitanje opravdanost i potrebu davanja treće doze, piše Reuters.

  List se poziva na izjavu osobe upućene u rezultate studije, koja je rekla da je reakcija antitela na dodatnu dozu vakcine „dovoljno snažna protiv bilo koje varijante koronavirusa“.

  Studija je pokazala i da postoji manja bojazan od toga da se adenovirusi ne mogu koristiti više puta, prenosi Reuters.

  Vakcina AstraZeneke zasniva se na novoj tehnologiji koja koristi modifikovanu verziju adenovirusa, koji prouzrokuju običnu prehladu, kao vektore za prenos „uputstava“ ljudskim ćelijama.

  Zbog ovakvog načina osmišljavanja vakcina neki naučnici smatraju da bi doze mogle da izgube na efikasnisti ako postanu godišnja vakcinacija neophodna u borbi protiv novih varijanti koronavirusa.

  Evropska unija u maju je potpisala novi ugovor o isporuci 1,8 milijardi doza vakcina Fajzer-Biontek kojom će se obezbediti docepljivanje.