Treća tehnološka studija slučaja „Tech case study 2021“ na Tehnološko-metalurškom fakultetu

  0

  Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu zajedno sa Studentskim parlamentom fakulteta organizuje treću godinu zaredom Tehnološku studiju slučaja „Tech case study 2021“. U okviru Tehnološke studije slučaja srednjoškolci iz čitave Srbije imaju priliku da se upoznaju sa poslom tehnologa i testiraju svoje inženjerske veštine kroz rešavanje realnih problema iz oblasti održivog razvoja. Tehnološka studija slučaja je nastala na inicijativu Studentskog parlamenta Tehnološko-metalurškog fakulteta uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ove godine je projekat podržala i Norveška ambasada kroz projekat „eVOC Serbia“. Na takmičenju učestvuju učenici 3. i 4. razreda srednjih škola sa teritorije cele Srbije, istraživačke stanice Petnica i Regionalnih centara za talente u timovima od po tri do četiri člana.

  Takmičenje se održava kroz polufinale i finale, a zbog specifične epidemiološke situacije, polufinale “Tech case study 2021” je organizovano onlajn 24.04.2021. godine i svi zainteresovani srednjoškolci su imali priliku da virtuelno posete laboratorije fakulteta i pogledaju priloge koje su snimili profesori i istraživači sa fakulteta i kolege iz Centra za čistiju proizvodnju Srbije. Interesovanje srednjoškolaca i njihovih profesora je bilo veliko i ove godine u onlajn polufinalu gde su srednjoškolski timovi predlagali svoja rešenja za realan problem pakovanja i ambalaže u prehrambenoj industriji sa ciljem smanjenja emisije isparljivih organskih jedinjenja. Rešenja su bila izuzetno inovativna i maštovita, a komisija je odabrala 10 finalista koji će se nadmetati na Tehnološko-metalurškom fakultetu, 12.5.2021. godine u finalu pred stručnom komisijom. Zbog velikog interesovanja publike za finale prošlogodišnjeg takmičenja i specifičnosti vezanih za epidemiju Kovid-19, finale će biti i strimovano preko društvenih mreža. Tako će mnogo više publike moći da prati takmičenje i da onlajn glasa za svoje favorite.

  Realizacijom ovog projekta želimo da srednjoškolcima približimo svakodnevnicu diplomiranog inženjera i značaj novih tehnologija u razvoju industrije. Pružamo im priliku da prepoznaju svoje sklonosti i postanu uspešni budući stručnjaci. Tri najbolje plasirana tima očekuju priznanja i nagrade, a pobednički tim će dobiti i posebnu nagradu Tehnološko-metalurškog fakulteta. Za sve finaliste specijalne poklone je pripremio „eVOC“.

  Vreme: Finale Treće tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2021“
  12.05.2021. godine, sa početkom u 11 časova
  Mesto: Svečana sala Tehnološko-metalurškog fakulteta, Karnegijeva 4, Beograd, kontakt telefon 011/3370-425, 060/45-33-212
  Događaj: 10 najboljih srednjoškolskih timova sa 3-4 učenika sa teritorije cele Srbije će testirati svoje inženjerske veštine i predstaviti svoja rešenja realnog problema iz oblasti održivog razvoja uživo uz striming na Jutjub kanalu fakulteta, a 3 najbolja tima će dobiti vredne nagrade, dok će svi finalisti dobiti prigodne poklone

  Pored takmičara, finalu će prisustvovati:

  • Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. Dr Ivica Radović
  • Ambasador kraljevine Norveške Nj.E. gospodin Jern Eugen Jelstad
  • Prof. Dr Petar Uskoković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta